Üdvözöljük a

A műanyaghulladék csökkentésének páneurópai stratégiája | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A műanyaghulladék csökkentésének páneurópai stratégiája

Szerző: Weller Diána | 2018. január 18.

Az Európai Bizottság – az EU történetében először – páneurópai stratégiát fogadott el a műanyagokra vonatkozóan, mely egyúttal a körforgásos gazdaságra való átállásnak is részét képezi.

Európában évente 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb, mint 30%-át hasznosítjuk újra. A műanyagok a levegőbe, a vízbe és az élelmiszerekbe bekerülő mikro-műanyagok formájában az emberi szervezetbe is bejutnak, miközben élettani hatásukat nem ismerjük.

A műanyagokra vonatkozó stratégia a környezet védelmét és új műanyag-gazdálkodás megalapozását szolgálja. Gyökeresen meg fogja változtatni Európában a termékek tervezését, előállítását, használatát és újrahasznosítását, mivel elő fogja mozdítani, hogy a gazdasági szereplők a tervezés és az előállítás során teljes mértékben figyelembe vegyék az újra-használatra, javításra és újrahasznosításra irányuló igényeket, és fenntarthatóbb anyagokat fejlesszenek ki.

 

A stratégia ezáltal segíteni fog a környezetszennyezés csökkentésében, egyúttal pedig támogatni fogja a növekedést, új beruházási lehetőségek és munkahelyek létrejöttét, valamint az innovációt: további 100 millió euró áll majd rendelkezésre intelligensebb, jobban újrahasznosítható műanyagok kifejlesztésének támogatására.

 

A tervek szerint 2030-ra az uniós piacon forgalmazott műanyag csomagolóanyagok mindegyike újrahasznosítható lesz, csökkenni fog az egyszer használatos műanyagok használata, és csak korlátozott mértékben lehet majd szándékosan felhasználni mikro-műanyagokat.

 

A teljes cikk és a további információk a csatolmányban találhatók.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kapcsolódó anyagok: