Üdvözöljük a

A munkaerő mobilitás támogatásai | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A munkaerő mobilitás támogatásai

Szerző: Szücs Krisztina | 2013. október 22.

Minden gazdasási társaság megalakításának legfőbb mozgatórugója a profit. Alapvetően a profitot kétféleképpen lehet növelni: költségcsökkentéssel vagy árbevétel növeléssel. 

A mai gazdasági körülmények között inkább a költségcsökkentés az, ami könnyebben kivitelezhető. A költségek nagyobb hányadát az „élőmunkához” kapcsolódó kiadások teszik ki.

 

A mobilitás támogatásának ez csak az egyik magyarázata az, hogy azokról a területekről, ahol magas a tartósan munkanélküliek aránya, az onnan érkezőket alacsonyabb bérszínvonalon lehet alkalmazni. A másik mindenképpen az, hogy képzett munkaerőre nem mindig ott és akkorra mennyiségben van szükség, ahol az rendelkezésre áll.

 

A vállalkozások jellemzően telephelyük közvetlen közelében (max. 50 km-es vonzáskörzetében) találják meg munkatársaikat. Speciális iparágak (pl.: autógyártás) esetében, illetve kisebb településeken működő gazdálkodók kénytelenek nagyobb távolságban is keresni a megfelelő szakembereket.

 

Ma a kormányzati támogatások köre elsősorban kedvezményes adózás formájában jelenik meg a munkaerő mobilitás támogatásának területén.

 

 

Nagyobb létszámmal rendelkező vállalkozások, illetve a kisebb településen működő vállalkozások saját buszjáratokat szerveznek (a műszakváltáshoz igazodó menetrenddel), hogy a dolgozók munkába járását megkönnyítsék. Kisebb vállalkozások már a munkavállalók kiválasztásakor szem előtt tartják a lakóhely közelségét, ezzel is csökkentve a bejárási költségeket.

 

A konkrét támogatási lehetőségekről illetve kötelezettségekről következő cikkem fog szólni.