Üdvözöljük a

A nyitó készpénzkészletet naponta kell rögzíteni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A nyitó készpénzkészletet naponta kell rögzíteni

Szerző: Sörös Dávid | 2015. március 12.

A NAV Baranya megyei adóellenőrei a helyszíni vizsgálatok során folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépekkel kapcsolatos rendeletek előírásainak betartását. Leggyakrabban a nyitó pénzkészlet rögzítését mulasztják el az üzemeltetők.

Noha csak pár másodpercet venne igénybe, rendre elmarad a nyitó pénzkészlet rögzítése a pénztárgépekben. Ez annak ellenére jellemző, hogy több mint egy éve hatályos az egyértelmű jogszabály, ráadásul a könyvelőknek és az adózóknak tartott előadásokon a NAV szakemberei kifejezetten hangsúlyozzák ezt az alapvető kötelezettséget.

 

A vállalkozók általában a szervizt vagy a könyvelőjüket okolják azért, hogy nem tájékoztatták őket jogszabályi kötelezettségükről, azonban tudniuk kell, bármennyire is elvárható például egy könyvelőirodától, hogy a vele szerződésben álló adózókat tájékoztassa a mindennapi tevékenységüket befolyásoló, megváltozott teendőikről, a könyvelő legfeljebb polgári peres eljárásban vonható felelősségre, a bírság a vállalkozót terheli.

 

A kereskedők, szolgáltatók gyakran hivatkoznak arra is, hogy a nyitókészlet rögzítésének elmaradásával a költségvetési érdek nem sérül, így az adóhivatal jogtalanul szab ki mulasztási bírságot. Tudni kell azonban, hogy a nyitó pénzkészlet rögzítése fontos a bevételek teljes körű rögzítésének ellenőrizhetősége miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kizárólag abban az esetben állapíthatja meg, hogy a bevételt nem titkolta el az üzemeltető, ha a kasszában egyezik a készpénz a pénztárgép adataival. Ez pedig a nyitó készpénzkészlet rögzítése nélkül nem lehetséges. A NAV mulasztási bírságot szab ki, ha valaki nem rögzíti, mennyi készpénzzel indítja a napi működést.

 

Forrás: NAV