Üdvözöljük a

A pénztárgép-beszerzés számlája szigorú számadású nyomtatvány-e? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A pénztárgép-beszerzés számlája szigorú számadású nyomtatvány-e?

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. szeptember 23.

A gazdasági társaságokra és egyéb szervezetekre vonatkozóan a szigorú számadás alá eső nyomtatványok nyilvántartásának elvárt adattartalmát a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló rendelet határozza meg (jelenleg a 23/2014. (VI.30.) NGM-rendelet.)

Ennek 7. §-ában előírtak szerint a szigorú számadás alá eső nyomtatványok nyilvántartása nyomtatványfajtánként külön-külön tartalmazza – egyebek mellett – a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát.

 

Az online pénztárgép naplója szigorú számadás alá tartozó nyomtatvány, amelyet pénztárgépenként kell nyilvántartani. Ezzel összefüggésben a pénztárgép üzemeltetőjének olyan nyilvántartást kell vezetnie, amely a pénztárgépnapló legfontosabb adatait tartalmazza. Így különösen indokolt feltüntetni a pénztárgépnapló felhasználásának időtartamát (megnyitás és lezárás dátuma), hogy a pénztárgépnapló melyik pénztárgép eseményeinek dokumentálására szolgál, továbbá azt, hogy a napló hány oldalból áll.

 

Összefoglalva: az érintett pénztárgép beszerzéséről kiállított számla egyrészt igazolja, hogy a kapcsolódó pénztárgépnapló mely gép eseményeit dokumentálja, másrészt egyben a pénztárgépnapló „beszerzése” számlájaként is szolgál. Azaz a pénztárgép beszerzését igazoló számla – a pénztárgép beszerzőjénél – nem önmagában, számlaként esik szigorú elszámolás alá, hanem a pénztárgépnapló miatt (hasonlóképpen a bevételi- és kiadási pénztárgép vásárlásáról szóló számlával), a nyilvántartás adatai közt jelenik meg.

 

(Az egyéni vállalkozók, őstermelők esetében a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásának kötelező adattartalmát az szja-törvény 5. számú mellékletének 15. pontja írja elő. Itt ugyan a törvény nem várja a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát, de a beszerzés dátumát igen. Ezt az adatot pedig hitelt érdemlően ugyancsak a szóban forgó számla tudja alátámasztani.)

 

 

Forrás: ado.hu