Üdvözöljük a

A pénzügyi lízing könyvelése | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A pénzügyi lízing könyvelése

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. április 19.

Pénzügyi lízing esetében a lízingbe adó a lízingbe vevő helyett megvásárolja a kiszemelt eszközt. Két fajtája ismeretes, melyeket alapvetően az különböztet meg egymástól, hogy a futamidő végén a tulajdonjog kire száll át, vagy arról ki rendelkezhet.

Mindkettőben közös azonban, hogy a futamidő alatt az eszköz jogilag a lízingbeadó tulajdonában marad, de a lízingbevevő könyveiben szerepel, és amortizációt is ő számol el utána.

 

Jelentős különbség, hogy zárt végű pénzügyi lízing esetén a teljes vételárról kiállított számla alapján az áfa egy összegben visszaigényelhető – kivéve a gépkocsilízing esetét –, míg a nyílt végű pénzügyi lízingnél az áfa a törlesztő részleteknek megfelelő mértékben igényelhető vissza. (Gépkocsi esetében csak akkor, ha azt operatív lízing, vagy nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolják.)

 

A tulajdonjog zárt végű pénzügyi lízing esetében a lejáratkor automatikusan átszáll a lízingbe vevőre (a vagyonszerzési illetéket a futamidő kezdetén kell megfizetni), míg a nyílt végű pénzügyi lízing esetében a tulajdonjog a futamidő végén nem száll át automatikusan a lízingbe vevőre, csak akkor, ha azt a felek a lejáratkor külön adásvételi szerződésben rögzítik a maradványérték megfizetésének ellenében (a vagyonszerzési illetéket a futamidő végén kell megfizetni). Nyíltvégűlízing-szerződés esetében a lízingbevevő meg is nevezheti a vevőt, vagy a lízing tárgya visszaszállhat a lízingbeadóra. (A nyílt végű pénzügyi lízing egyfajta bérletnek tekinthető.)

 

Számviteli elszámolás:

 

Lízing szerződés/számviteli bizonylat:

T 16 Befejezetlen beruházások (nettó érték)

K 44 Pénzügyi lízing miatti kötelezettségek

Kapcsolódó tétel: a levonható áfa könyvelése, amennyiben az levonható (zárt végű lízing megfelelő feltételek esetén)

T 36  Különféle egyéb követelések

K 44 Pénzügyi lízing miatti kötelezettségek

 

Aktiválás:

T 1 Befektetett eszközök

K 161 Befejezetlen beruházások

 

Lízingdíj tőkerésze számla alapján:

T 44 Pénzügyi lízing miatti kötelezettségek

K 45 Szállítók

 

Nyílt végű lízingszerződésnél a bérleti díjnak minősülő részlet kapcsolódó áfája:

T 46 Előzetesen felszámított áfa

K 45 Szállítók

 

A külön számlázott kamat:

T 87 Fizetendő kamatok

K 45 Szállítók

 

Nyílt végű lízing esetében, ha a tulajdonjogot „nem tartjuk meg”, akkor a maradványértéken a könyvekből kivezetjük az eszközt, az ellenértéket tárgyieszköz-eladásként számoljuk el.

 

Forrás: adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: