Üdvözöljük a

A szív, az ész és a kapcsolatépítés - Üzletasszonyok a kamarában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szív, az ész és a kapcsolatépítés - Üzletasszonyok a kamarában

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. április 14.

 A nők másként gondolkodnak, másféle problémamegoldó mechanizmusok és hangsúlyok mentén élik az életüket, mint a férfiak, és ez igaz az üzleti életben való érvényesülésre is. Ez a közös véleményen alapuló új látásmód hívta életre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Üzletasszony Klubját, amely második ülését tartotta a napokban.

A vállalkozásvezető vagy cégek döntéshozói pozíciójában dolgozó hölgyek azért szerveződtek klubba, mert szeretnék megismerni egymást, a másiktól tanulni, jó gyakorlatokat átvenni, szakmailag feltöltődni vagy csak éppen egy remek társaságban kikapcsolódni.

 

 A frissen alakult klubot a közelmúltban meghívták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara női tagozatának megalakulását előkészítő rendezvényre, amelyen részt vettek más területi kamarák női tagozatának, női klubjának képviselői is. Az ország számos megyéjében több éve működnek női szervezetek, amelyek munkáját megismerve a baranyai klub is meghatározhatja, milyen értékek mentén építi fel jövőbeni programját. Míg Európa több országában kvóták határoznak a nők társadalmi szerepvállalásáról, politikai részvételéről, addig hazánkban nincs ilyen mérőszám. Viszont érezhető a hölgyek aktívabb megnyilvánulásának támogatása, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is szorgalmazza a női kamarai tagozat megalakulását.

 

 A baranyai Üzletasszony Klub egyik feladata a közeljövőben tagságának bővítése valamint éves programtervének meghatározása. A kéthavonkénti találkozók alkalmával többek között változásmenedzsment, protokoll, időmenedzsment, közösségimédia-kommunikáció témákban szerveznek szakmai előadásokat. A tagság körében egy kérdőívvel pedig azt mérik fel, hogy ki, milyen kompetenciákkal rendelkezik, mi az, ami a többi klubtag számára is elérhetővé tehető, azaz mivel tudják helyben is segíteni egymás munkáját. Folyamatosan tájékoztatják egymást a pályázati lehetőségekről, és keresik más női szervezetekkel a kapcsolatot. Ahogy a klubülésen elhangzott: cél, hogy a döntéshozók „meghallják a hangjukat”, hogy minél többször vegyék figyelembe a nők, mint vállalkozók és üzletasszonyok véleményét, érdekeit.

 

Kis Tünde – a Szövegszaki