Üdvözöljük a

A vállalkozások határokon átnyúló mozgásának és az online megoldások használatának megkönnyítése | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A vállalkozások határokon átnyúló mozgásának és az online megoldások használatának megkönnyítése

Szerző: Weller Diána | 2018. május 24.

Az Európai Bizottság új társasági jogi szabályokra tett javaslatot, melyek a vállalkozások összeolvadását, szétválását és belső piacon belüli mozgását kívánják elősegíteni. Egyrészt több költségcsökkentő és időtakarékos online megoldást bevezetésével, másrészt azzal, hogy lehetőséget biztosít a vállalkozók számára, hogy szabadon megválaszthassák, hol folytatják üzleti tevékenységüket, hogyan növekedjenek és szervezzék át vállalkozásaikat.

Az új szabályokba beépített biztosítékok garantálják a munkavállalók jogainak megfelelő védelmét, valamint azt is, hogy a módosításokat ne lehessen kihasználni adócsalás vagy adóelkerülés céljára.

A javaslat közös uniós eljárásokat határoz meg a vállalkozások székhelyáthelyezésére, összeolvadására vagy két vagy több vállalkozásra való szétválasztására vonatkozóan, amennyiben e műveletekre határokon átnyúló jelleggel kerül sor.

A jelenlegi tagállami szabályok jelentősen eltérnek egymástól, vagy túlzott adminisztratív terhekkel járnak. Ez a bürokráciától való félelem miatt elkedvetleníti a vállalkozásokat attól, hogy új lehetőségek után nézzenek, A szétaprózottság egyúttal azzal jár, hogy a vállalkozások másik tagállamba költözésekor a munkavállalók, hitelezők és kisebbségi részvényesek érdekei nem részesülnek megfelelő védelemben.

További részletek a Bizottság honlapján elérhetők.