Üdvözöljük a

Adóellenőrzés indult a vállalkozással szemben? Így lehet önrevíziózni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Adóellenőrzés indult a vállalkozással szemben? Így lehet önrevíziózni

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. július 19.

Egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés indításáról értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társaságot, van-e lehetősége még ezt követően önrevíziót benyújtani?

Az adózó önellenőrzésre vonatkozó jogát az adózás rendjéről szóló törvény 13. paragrafusának (1) bekezdése biztosítja. Eszerint az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre, ha e törvény másként nem rendelkezik.

A jogszabály az adózónak ezt a jogát – egyebek mellett – a bevallással lezárt időszakot teremtő ellenőrzések esetében korlátozza. Az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére irányuló vizsgálat azonban nem teremt bevallással lezárt időszakot, ezért az önellenőrzési lehetőség mind az eljárás alatt, mind pedig azt követően nyitva áll az adózó előtt.

Ha viszont az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés alatt az adóhatóság figyelmét felkelti valami az iratok alapján, akkor a vizsgálat átmehet bevallások utólagos ellenőrzésébe, amely alatt és után önellenőrzésre már nincs lehetőség.

 

Forrás: adozona.hu