Adóköteles a visszaváltható utalvány

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. május 20.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (1. számú melléklet 9.1. pontja) szerint utalvány útján adott juttatás akkor minősülhet adómentesnek, ha a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy az utalvány mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék és szolgáltatáskörben használható fel, feltéve, hogy a juttatás körülményei megfelelnek az adómentességre vonatkozó rendelkezésben foglalt feltételeknek.

Az adómentesség további feltétele, hogy az utalványt a magánszemély ne válthassa vissza. (E feltételek fennállása esetén lehet adómentes például a számítógép-használatra, illetve sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet megvásárlására felhasználható utalvány.)

 

Abban az esetben azonban, ha az utalvány kibocsátója biztosítja azt a lehetőséget, hogy a magánszemély az utalványt visszaváltsa vagy azt más típusú utalványra vagy más vagyoni értékre cserélje, akkor az utalvány nem felel meg fenti kitételnek. Így, amennyiben az utalványra vonatkozó szerződési feltételek, az utalvány kibocsátójának hirdetése vagy más megismerhető gyakorlata alapján megállapítható, hogy a magánszemély jogosult az utalványt visszaváltani vagy becserélni, akkor az utalvány formájában adott juttatás már az utalványt juttató személy és a magánszemély viszonylatában adókötelessé válik. Így különösen, ha a munkáltató a munkavállalónak sportrendezvényre szóló belépőjegyre, bérletre vagy számítógép használatra beváltható utalványt ad, de az utalványt a magánszemély az utalvány kibocsátójánál visszaválthatja, vagy más utalványra cserélheti, akkor a munkáltató által utalvány formájában adott juttatás adó- és járulékköteles bérjövedelemnek minősül.

 

Forrás: NAV