Üdvözöljük a

Áfa: mi is az állandó telephely? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Áfa: mi is az állandó telephely?

Szerző: Sörös Dávid | 2017. október 4.

Az áfafizetés szempontjából nélkülözhetetlenül fontos állandó telephely meghatározásához nyújt segítséget legfrissebb számában az Áfa-kalauz, és az október 24-i adófórumunk is.

Az áfafizetéshez szükséges tisztázni, hogy az ügylettel érintett adóalany rendelkezik-e az Áfa tv. szerinti állandó telephellyel. Az Áfa-kalauz legfrissebb száma – az állandó telephelyként történő helyes megítélést elősegítendő – nemcsak a vonatkozó jogszabályhelyeket ismerteti, hanem az elhatárolást segítő szempontok bemutatására is törekszik.

A szaklap 2017/9-es számában folytatódik a Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában című sorozat. A második részben az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó azon különös rendelkezéseit ismerteti a szerző, amelyek a hatályuk alá tartozó szolgáltatások sajátos jellegét figyelembe véve határozzák meg az áfatörvény szerinti teljesítés helyét. Abban az esetben, ha egy adott ügyletre a sajátos jellege alapján ezeket a szabályokat kell alkalmazni, a teljesítés helyének megállapítása szempontjából nem bír relevanciával az a tény, hogy annak igénybevevője áfaalanynak minősül-e, illetve a kérdéses szolgáltatások igénybevétele során áfaalanyi minőségben jár-e el.

 

A kiutalás egyes szabályai című írás az áfa visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozik, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemez, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre.

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése merülne fel a kamara által szervezett október 24-i adófórumán választ kaphat Burgmann Györgytől.

 

Jelentkezni oktbóer 19-ig a cikk alján lévő linkre kattintva lehet!

 

Forrás: ado.hu

Kapcsolódó anyagok: