Üdvözöljük a

Akkor és most, megújuló energiákról 2007- 2017-ben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Akkor és most, megújuló energiákról 2007- 2017-ben

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. január 9.

Magyarországon 2007-től találunk nemzeti stratégiai szintű terveket és jogi rendelkezéseket a megújuló energiákkal kapcsolatosan. Ennek gyakorlati megvalósíthatóságával is foglalkozik a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara partnerségével megvalósuló EN-EFF projekt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 már kiemelt stratégiaként nevezte meg a megújuló energiahordozók-felhasználásának növelését. Az energiaellátással összefüggő stratégiai megfontolások a fosszilis energiahordozók használatának csökkentését irányozták elő, mind az ellátásbiztonság (importfüggőség csökkentése), mind a gazdaságosság (dráguló energiahordozók kiváltása), mind pedig a környezet- és klímavédelem szempontjából. A Stratégia megvalósításához az energiahatékonyság javítását, az energiatakarékosság erősítését, valamint a megújuló energia arányának jelentős növelését tűzték ki célul.

 

A Stratégia kiemelte, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítása során is figyelemmel kell lenni a káros környezeti hatások megelőzésére, a hatékony és takarékos felhasználásra, valamint a térségi rendszerekbe szervezett, közösségi hasznosítás lehetőségének megteremtésére. Ehhez megfelelő környezeti és ipari háttérre van szükség, és széles körben kell alkalmazni a korszerű és versenyképes technológiákat. A megújuló energiaforrások hasznosítási arányának növelése - a biodiverzitás megőrzése mellett - a fenntartható fejlődés elveivel összhangban, helyi jelleggel, kisléptékű megoldásokkal elsősorban a biomasszára, a növényi alapú üzemanyagok felhasználásának kiterjesztésével, valamint a növényi alapú, kisléptékű, helyi energiatermelés technológiáinak korszerűsítésére kell, hogy támaszkodjon.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részt vesz az EN-EFF projektben (Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020), amely keretében 2017-ben és 2018-ban is vizsgálják a közel zéró energiafelhasználású épületek elterjedésének mértékét. Magyarország és Baranya megye természeti adottságai igen kedvezőek, bioenergia, napenergia és geotermikus energiakészleteink jelentősek. Környezeti állapotunk jó, de a jelenlegi környezeti folyamatok nem fenntarthatóak. Javuló, de még mindig alacsony a környezettudatosság szintje, energiafelhasználásunk pedig a javuló energiahatékonyság ellenére sem csökken.

 

Az épületállományunk energiahatékonysága alacsony, a megújuló energiák használata kevéssé elterjedt. Mindez egyrészt hozzájárul az ország magas fosszilis importenergia-függőségéhez, másrészt környezet- és klímavédelmi szempontból sem fenntartható.