Átalakul a könyvvizsgálók közfelügyeleti rendszere

Szerző: Sörös Dávid | 2016. május 25.

A törvénymódosítás a 2014-ben elfogadott uniós könyvvizsgálati reformot építi be a magyar jogrendszerbe. Az új szabályozással Magyarország is tagja lesz az európai szintű közfelügyeleti együttműködésnek.

A részletszabályokat két uniós jogszabály határozza meg, ezek átvétele 2016. június 17-ig minden tagállamnak kötelező. Az új szabályozással Magyarország is tagja lesz ez európai szintű közfelügyeleti együttműködésnek. A tagállamok közfelügyeleti hatóságainak vezetői rendszeresen megosztják egymással az ellenőrzések tapasztalatait. 

 

Az irányelv átültetése a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálati tevékenységet ellátó kamarai tag könyvvizsgálókra és könyvvizsgáló cégekre és a közfelügyeleti rendszerre vonatkozó előírásokban jelentős változást eredményez. Módosulnak többek között a függetlenségre, a szakmai szkepticizmusra, a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek belső szervezetére vonatkozó előírások.

 

A változások az úgynevezett „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónál” jogszabályi kötelezettséget alapuló könyvvizsgálói tevékenységet ellátó kamarai tag könyvvizsgálókat, könyvvizsgáló cégeket érintik. Magyarországon a tőzsdén jegyzett társaságok (kibocsátók), a hitelintézetek, a biztosítók (biztosítók és viszontbiztosítók) és a befektetési vállalkozások számítanak közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknak.

 

A módosítás több jogosultságot és felelősséget biztosít a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóságnak a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek nyilvántartása, továbbképzése, minőségellenőrzése, valamint a könyvvizsgálatra vonatkozó speciális szabályok, az úgynevezett könyvvizsgálati sztenderdek megalkotása területén.

 

A törvény több más pénzügyi tárgyú jogszabályt is módosít a a könyvvizsgálók kötelező rotációjának meghatározása érdekében. A hitelintézetek, biztosítók, befektetési vállalkozások és bizonyos alapkezelők 8 évente kötelesek könyvvizsgálót váltani, míg a többi gazdálkodó - például a tőzsdén jegyzett vállalatok is - 10 évente.

 

A legtöbb cégnél az új rendszer a 2017. január 1-jétől induló üzleti évre vonatkozó könyvvizsgálatot érinti majd.

 

Forrás:ado.hu