Üdvözöljük a

Átfogó turisztikai stratégiát a Duna mentén! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Átfogó turisztikai stratégiát a Duna mentén!

Szerző: Hullmann Eszter | 2013. december 7.

A Duna Budapest környezetében és feletti szakaszán - mindkét parton - Rajkáig sokféle turisztikai vonzerő található. Ezek azonban stratégia és közös program híján nem tudják egymást erősíteni. E vonzerők – legyen az római, vagy más korból származó emlék vagy természeti érték, néphagyomány vagy szőlő- és borkultúra, többnyire csak egyedi, önálló formában érvényesülnek alacsony szinergiával. A Duna két oldalára eddig nem fogalmazódott meg egy olyan turisztikai stratégia, amely átfogó keretet adna a turizmus fejlesztésének a következő időszakra.

 

 

A magyarországi római kori limes (határvonal) 123 lelőhelyet (erődöt, őrtornyot, útszakaszt) tartalmazó, 65 települést érintő helyszín világörökségi felterjesztése 2014-ben várható. A teljes hazai dunai szakaszon elérhető UNESCO világörökségi cím a nemzetközi példák alapján gyakorlatilag azonnal számottevő turizmust generál, jelentőségét az is megnövelheti, hogy ez az UNESCO történetének legnagyobb sorozatjelölése. A világörökség jelölésre épülő Limes projekt a Duna Stratégia zászlóshajójaként kettős célt szolgál: tematikus önfenntartó kulturális/turisztikai útvonallá válik, örökségvédelmi szempontból elő kívánja segíteni, hogy a Limes teljes szakasza a világörökség részévé váljon. A Limes útvonalra további fejlesztések és a már meglévő turisztikai potenciál is kapcsolhatók, mint pl. kerékpárút hálózat kiépítése, a dunai közlekedés fejlesztése, más korszakokból vonzó látványosságok bemutatása (pl. a komáromi Monostori erőd, esztergomi Bazilika) bor, wellness, falusi turizmus, fesztiválok, kulturális rendezvények, ezáltal a projektre sok kis – és középvállalkozás épülhet rá, így hozzájárul a munkahelyteremtéshez, vállalkozásfejlesztéshez és ilyen értelemben hozzájárulhat a szegényebb térségek felzárkóztatásához és az életminőség javításához.

A Magyar Limes Szövetség a „Dunamenti nemzetközi UNESCO Világörökség ’Római birodalom határai’ Program” Emberi Erőforrások Minisztériuma által kijelölt projektgazdája.