Üdvözöljük a

Az EKÁER részletszabályai | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EKÁER részletszabályai

Szerző: Prókai Csaba | 2015. január 1.
Cimkék: EKÁER

A Magyar Közlöny 2014. évi 188. számában (Budapest, 2014. december 31., szerda) jelent meg az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer működéséről szóló miniszteri rendelet, amely a január elsején induló árukövető rendszer részletszabályait tartalmazza. A kockázatos termékek körét meghatározó rendeletet szintén.

Az EKAER működéséről szóló rendelet a rendszer elektronikus felületén történő bejelentési, változás-bejelentési kötelezettség részletes szabályai mellett az EKAER szám megállapításának rendjét, a kockázati biztosíték mértékének meghatározását is rendezi.Tartalmazza továbbá a pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt garanciaszerződésre vonatkozó szabályokat is. Megjelent egyúttal a kockázatos termékek körét meghatározó miniszteri rendelet is, amely 2 mellékletben sorolja fel a kockázatos élelmiszer, illetve egyéb termékeket.

 

50/2014. (XII. 31.) NGM rendelet
Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer működéséről
26670. oldal

 

51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról
26673. oldal

 

2015. január 31-ig tart a bírságmentes időszak. A NAV az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

 

Az EKÁER honlapon is elérhetők lesznek a végleges jogszabályok. A honlapon korábban megtalálható tervezetekhez képest jelentős változások nem történtek, de a nemzetgazdasági tárca minden érintett számára javasolja a végleges jogszabályok áttanulmányozását.

 

2015. január 31-ig tart a bírságmentes időszak. A NAV az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

 

Az EKÁER honlapon a végleges jogszabályi szövegek elérhetők lesznek. A honlapon korábban megtalálható tervezetekhez képest jelentős változások nem történtek, de a nemzetgazdasági tárca minden érintett számára javasolja a végleges jogszabályok áttanulmányozását.