Üdvözöljük a

Az online időszámítás kezdete | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az online időszámítás kezdete

Szerző: Schmidt Enikő | 2014. szeptember 1.

Szeptember elsejétől a pénztárgép rendeletben kötelezett vállalkozások már csak online kasszát használhatnak. A NAV adatai szerint augusztus 31-ig több mint 170 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. A boltokban 146 engedélyezett géptípus közül lehet választani.

A tisztességes, jogkövető vállalkozásokat védi, a költségvetési bevételeket növeli az új típusú pénztárgépek használata. Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek sokkal részletesebb adatokat tárolnak az üzlet működéséről, mint hagyományos elődeik. Már nem kizárólag a nyugta „szűkös” adattartalma érhető el egy-egy ellenőrzéskor, hanem ennél lényegesen több. Így például a napi szinten kibocsátott bizonylatok száma, vagy éppen a kasszában található pénz mennyisége.

 

Az online pénztárgépek segítik a revizorok munkáját forgalomszámláláskor is. Akár be sem kell mennie az ellenőrnek az üzletbe ahhoz, hogy észlelje az esetleges visszaélést. Valószínűsíthető a bevétel eltitkolás például akkor, ha nagy forgalom mellett folyamatos a kiszolgálás, azonban az online pénztárgép küldte adatokból ennek épp az ellenkezője látszik.

 

Ma már köztudott, hogy sokat kockáztat az a vállalkozás, amelyik bevételét eltitkolja, hiszen az online adatokat a NAV kockázatelemzői, ellenőrei az ún. Pénztárgép Felügyeleti Rendszeren (PFR) keresztül folyamatosan nyomon követik. A PFR-rel a beérkezést követően azonnal láthatóak a pénztárgépek adatai, amelyek folyamatos követésével és elemzésével pillanatok alatt kiszűrhetők a kockázatos vállalkozások. Így a revizorok felbukkanására is jóval nagyobb valószínűséggel számíthatnak az adószabályokat kijátszó gazdálkodók.

 

Szeptember 1-jétől a NAV szigorú szankciójára számíthat, aki még mindig hagyományos pénztárgépet használ. Az átállást elmulasztó céget akár egy millió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatják, és az üzlethelységét is lezárhatják 12 nyitvatartási napra.

 

A Kormány 2012. október 5-én döntött az online pénztárgépek bevezetéséről. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés követően 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet. Az átállás elősegítése érdekében 2013-ban megalakult a Pénztárgép Munkabizottság, melyben az összes érdekelt fél részt vett.

 

Majd két év felkészülési idő után lezárult a feketegazdaság elleni küzdelem egy igen fontos szakasza. Több tízmilliárddal nőtt az állam bevétele az online pénztárgépeknek köszönhetően, hiszen a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be a kereskedők az első negyedévben, amely egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének.

 

(Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium)