Bérbeadás és kisadózás

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. április 3.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény szerint nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke szerint saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha ingatlan bérbeadásból származó bevétele is van az egyéni vállalkozónak, akkor az adóévben a Katv. hatálya alá nem jelentkezhet be. Megoldást jelent, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységei közül a következő adóév kezdete előtt törölteti az ingatlan-bérbeadási tevékenységet, mivel nincs akadálya az adóalanyiság választásának, ha egyéni vállalkozás keretén kívül hasznosítja az ingatlanát a magánszemély.

(Ingatlan bérbeadásból származó a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik az adóalanyisága a kisadózó vállalkozásnak.)

Amennyiben a Katv. hatálya alátartozó egyéni vállalkozó bérbeadási tevékenységet is kíván folytatni és az adóalanyiság választásának évében nem volt bérbeadásból származó bevétele, annak így kell eljárnia annak érdekében, hogy ne kerüljön ki a kata hatálya alól:

a, Ha a bejegyzett egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozás keretén kívül bérbeadói tevékenységet is kíván folytatni, annak ezt a tevékenységet a 2014-ben a 14T101/E nyomtatvány B01 lapjának 5. rovatában kell jelölniük.

b, Akiknek az egyéni vállalkozás keretében folytatott tevékenységei között a bérbeadói tevékenység is szerepel, azoknak ezt a tevékenységet töröltetniük kell a tevékenységek közül. A bejegyzett egyéni vállalkozóként végzett, az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő tevékenységi körre vonatkozó változást az okmányiroda útján kell bejelenteni. A törlést követően az egyéni vállalkozónak az 1. pontban foglaltak szerint kell eljárnia, azaz a 14T101/E nyomtatványon kell bejelentenie, amennyiben bérbeadói tevékenységet kíván folytatni egyéni vállalkozás keretén kívül.

c, Nem bejegyzett egyéni vállalkozók (közjegyző, önálló bírósági végrehajtó, ügyvéd, egyéni szabadalmi ügyvivő) amennyiben  a kata hatálya alá jelentkeztek be és bérbeadói tevékenységet is kívánnak folytatni egyéni vállalkozás keretén kívül, akkor ezt a döntésüket a 2014. évre a 14T101-es nyomtatvány A01-es lapjának 7. rovatában, az egyéb tevékenységek között jelenthetik be. Ilyenkor az adózónak a „3-as” kódot kell jelölnie a nyomtatványon ("Nem egyéni vállalkozóként végzett, az Szja-törvény 3. § 17. pontjában nem szereplő tevékenység.").

 

(forrás: NAV)