Beszámolók közzétételének ellenőrzése - NAV Tájékoztató

Szerző: Sörös Dávid | 2013. július 17.

A 2012. év gazdasági eseményeiről szóló beszámoló közzétételének határideje – hasonlóan a 1229-es Társasági adó bevalláshoz – 2013. május 31. napja volt. A beszámolót ún. elektronikus űrlap (EB) formájában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának (CÉGINFO) kellett megküldeni, a Szolgálat által biztosított nyomtatványgarnitúra alkalmazásával.

Amennyiben az Önnel kapcsolatban lévő gazdálkodó szervezetek beszámolóját a fent leírtaknak megfelelően elküldte, kérjük szíveskedjék ellenőrizni a Céginformációs Szolgálat honlapján (www.e-beszamolo.kim.gov.hu) a beszámoló közzétételét.

 

A Céginformációs Szolgálat csak az informatikailag szempontból hibátlan elektronikus űrlapot fogadja be, hiba esetén elektronikus úton tájékoztatást küld a beküldő számára.

 

Az elmúlt évben a beküldött beszámoló közzététele leggyakrabban az alábbi hibák miatt maradt el:

  • Nem megfelelő nyomtatvány használata.
  • A Magyar Államkincstár által kibocsátott közzétételi költségtérítés befizetését tanúsító igazolás nem megfelelő formátumban lett az elektronikus űrlaphoz csatolva, vagy az már felhasználásra került egy korábbi mérlegbeküldésnél.
  • A megjelölt mellékletek száma nem egyezett meg a ténylegesen csatolt mellékletek számával.
  • Az elektronikus űrlap kötelezően kitöltendő rovata egyáltalán nem, vagy nem megfelelően került kitöltésre.

Fenti hibák elkerülése érdekében kérjük minden beküldést követően gondosan tanulmányozza át a Céginformációs Szolgálattól kapott visszaigazolást, mely az Önök értesítési tárhelyére kerül megküldésre.

 

Az informatikailag hibás beszámolók nem kerülnek közzétételre, ilyenkor a megjelölt hibák kijavítása után ismét be kell küldeni a beszámolót.

 

Amennyiben korábban már közzétett beszámolóban kíván adatot módosítani, a teljes – javított – beszámolót újra el kell küldeni és a közzétételi díjat ismételten meg kell fizetni.

 

Az elektronikus beszámoló beküldését segítő további hasznos információkat a Céginformációs Szolgálat honlapján (www.e-beszamolo.gov.hu) olvashat.

 

Forrás: NAV tájékoztató