Üdvözöljük a

Blokkolt pénztárgépek éves kötelező felülvizsgálata? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Blokkolt pénztárgépek éves kötelező felülvizsgálata?

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. június 26.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felé a régió több érintett vállalkozása jelzett az online pénztárgépek kötelező éves felülvizsgálatával kapcsolatban gyakorlati problémákat. A beérkezett panaszokkal és kérésekkel a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési osztálya és Kereskedelemfejlesztési bizottsága is foglalkozott.

 

A hatályos rendelkezés szerint a kereskedelmi tevékenység szüneteltetésével az online pénztárgépek szüneteltetésére is van lehetőség, amely a NAV által történő blokkolással történik. Jelen esetben ez meg is történt – mivel a vállalkozás nem kívánja folytatni azt a kereskedelemi tevékenységet, melyhez kötelezően használta a pénztárgépet -, az érintett vállalkozás pénztárgépe azóta is érintetlen állapotban egy dobozban lett elhelyezve a raktárukban a NAV blokkolás után.

 

Ugyanakkor a pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező:

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet – a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról – 48. §. (1) bekezdése a következőről rendelkezik:

„ A pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező”

 

Jelen esetben az adózó nem végeztette el az éves felülvizsgálatot, mivel a pénztárgépet a NAV blokkolás után nem használta többet, így megbírságolták a kötelezettség elmulasztása miatt.

Kamaránk arra kérte az ügyben az MKIK Kereskedelmi Kollégiumának elnökét, hogy képviselje az ügyet és a módosítási javaslatot a NAV irányában. Mivel a rendeletalkotó nem rendelkezett a szüneteltetett és blokkolt pénztárgépek kötelező éves felülvizsgálatának szüneteltetéséről, ezért javasoljuk, hogy a blokkolt gép tulajdonosa évente nyilatkozattal kiválthassa a kötelező éves felülvizsgálatot, amely tartalmazza, hogy mely időponttól kezdődően blokkoltatta a pénztárgépét és adott évben nem tervezi az újbóli üzembe helyezését. Ez a javaslat jól illeszthető az Adóhatóság adózó barát politikájához.