Üdvözöljük a

Cégautóadó a figyelmeztető jelzéses járművek után | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cégautóadó a figyelmeztető jelzéses járművek után

Szerző: Szücs Krisztina | 2018. március 13.

A NAV többször ellenőrzött olyan vállalkozásokat, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban, helytelenül, nem vallottak és nem fizettek cégautóadót.

A cégautó-adókötelezettség elbírálásakor két jogszabályt kell együttesen alkalmazni és értelmezni:

 

1., A cégautóadóra vonatkozó szabályokat 2009. február 1-től a gépjárműadóról szóló, többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény IV. fejezete (17/A. §-tól 17/G. §-ig) szabályozza, a mentességre vonatkozó szabályok a 17/D. §-ban találhatók. Az adó alól mentes az a személygépkocsi, amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabálynak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel.

 

2., A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának részletes szabályait a 12/2007. (III.13.) IRM rendelet tartalmazza.

 

Nem mindegy a mentesség szempontjából, hogy megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést adó berendezéssel látták-e el a személyautót.

 

A rendelet definíciói:

 

- Megkülönböztető jelzést adó készülék: a gépjárműre szerelt, rögzített vagy mozgatható (mobil) üzemmódú, villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, és a sziréna vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés.

 

- Figyelmeztető jelzést adó készülék:a járműre szerelt, rögzített vagy mozgatható (mobil) üzemmódú, villogó sárga fényjelzést adó berendezés.

 

A jogszabályok szerint a figyelmeztető jelzést adó készülékkel, sárga villogóval ellátott személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni.

 

Példák figyelmeztető jelzést adó készülékkel felszerelt személygépkocsira:

 

- őrző-védő, biztonságtechnikai cégek „kivonuló” autói, pénz- illetve értékszállító járművei,

 

- túlméretes közúti szállítmányt felvezető illetve kísérő járművek.

 

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 2009 előtt is üzemeltettek „sárga villogóval” ellátott személygépkocsit, korábban nem kellett cégautóadót fizetniük, de ez a mentesség 2009. február 1-jén megszűnt.

 

Forrás: NAV