Üdvözöljük a

Cégeladás tagi kölcsönnel együtt: mi lesz a tartozással? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cégeladás tagi kölcsönnel együtt: mi lesz a tartozással?

Szerző: Szücs Krisztina | 2018. június 20.

Mi a teendő, ha egy korlátolt felelősségű társaságot eladnak, amelynek van tagikölcsön-tartozása?

A tagi kölcsönt a volt tulajdonos a volt vállalkozása részére az adózott jövedelméből adta. Ezt a hitelt a vállalkozásnak a kötelezettségei között kell nyilvántartania, pontosabban eladásig a tulajdonosokkal szembeni kötelezettségek között. Noha a kérdés szerint a hitelező tulajdonosi státusza megszűnt, ám a vállalkozásnak továbbra is fennáll a tagi hitelből eredő visszafizetési kötelezettsége, csak már nem tagi kölcsönként, hanem független fél által nyújtott kölcsönként.

 

A társaságnak a szabad rendelkezésű pénzeszközeiből kell a hitelt visszafizetnie, továbbá gondoskodnia kell a hitel kamatának kifizetéséről is (amennyiben a hitel nyújtásakor kamat fizetéséről is megállapodtak a szerződésben).

 

A kölcsön (tagi kölcsön) visszafizetésével kapcsolatosan semmiféle adófizetési kötelezettség nem keletkezik sem a volt tulajdonosnál, sem a vállalkozásnál.

 

Természetesen az eladáskor áralakító tényező, hogy a társaságnak a volt tulajdonossal szemben kölcsöntartozása áll fenn.

 

Forrás: adozona.hu

 

Amennyiben a cikkben leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel kérjük írjon a pbkik@pbkik.hu e-mail címre. Megfelelő számú érdeklődő esetén a legközelebbi Adófórum témái közé javasoljuk.