Üdvözöljük a

Csekkbefizetés bankkártyával – hogyan könyveljük? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csekkbefizetés bankkártyával – hogyan könyveljük?

Szerző: Szücs Krisztina | 2018. május 8.

Egy kft. a csekkes számlákat bankkártyával fizeti ki, postán. A számlákat szállítóra ajánlott könyvelni, vagy pénztáron, és a kifizetett összeg készpénzfelvételnek minősül?

A bankkártyával történő csekkbefizetés 2015. június 1-jétől – az eddigi költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett – kártyás vásárlási tranzakciónak minősül.

 

A bankkártyás fizetés készpénzes fizetésnek tűnhet, azonban mégsem az, mivel bankszámla közbeiktatásával történik a fizetés.

 

A csekket befizető ilyenkor lényegében megbízást ad a számlavezető bankjának, hogy kifizetést teljesítsen a kedvezményezett értékesítő/szolgáltató számlavezető bankja számára.

 

A számviteli törvény előírása szerint a gazdasági eseményeket azok teljesítési időpontjával kell könyvelni (165. §). Az ügylet teljesítésének időpontja a vásárlás időpontja.

 

Első lépésben a bankszámláról fizetett beszerzést/szolgáltatást az 1., 2., 5., 8. számlaosztályok valamelyikének tartozik oldalára könyveljük a beszerzés/szolgáltatás tárgyától függően, valamint – feltéve, hogy a vállalkozás jogosult az előzetesen felszámított adó levonására – az előzetesen felszámított általános forgalmi adó számla ugyancsak tartozik oldalára kerül a beszerzés/szolgáltatás megfelelő mértékkel számolt áfája, míg a követel oldalra kerül ezekkel szemben a szállító (szolgáltató).

 

Csekkbefizetéskor a postán a kártyával azonnal fizettünk, így a szolgáltatónak már nem tartozunk, vele szemben nincs kötelezettségünk. Ezzel párhuzamosan azonban rövid lejáratú kötelezettség terheli a céget a vásárlás összegének megfelelő értékben a bankkal szemben addig, amíg az nem terhelte meg a számlát a szóban forgó összeggel.

 

Ennek könyveléséhez szükségünk van egy technikai elszámolási számlára (ezt a vállalkozás számlarendjében kell meghatározni), ez lehet például a 479. Különféle rövidlejáratú egyéb kötelezettségek számla. Ennek követel oldalára könyveljük a szállítói számláról a vásárlás összegét.

Amikor megkapjuk a banki kivonatokat, azzal a dátummal, amellyel megterhelték a cég bankszámláját a szóban forgó vásárlással, azzal a dátummal könyveljük a T 479. – K 384. számlákra a bankkal szembeni kötelezettségünk megszűnését. 

 

Amennyiben a cikkben leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel kérjük írjon a pbkik@pbkik.hu e-mail címre. Megfelelő számú érdeklődő esetén a legközelebbi Adófórum témái közé javasoljuk.

 

 

Forrás: adozona.hu