Drágul a cégalapítás jövő év elejétől

Szerző: Sörös Dávid | 2013. szeptember 18.

A kft.-k az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) előírt törzstőkeemelésre két éves kapnának, feltéve, hogy létesítő okiratuk addig nem módosul. Ez a változtatás nagyjából 160-170 ezer céget érinthet. A jövő tavasszal alakított cégeknek már 3 millió forint törzstőkével kell rendelkezniük a mostani félmillió forinttal szemben.

Legfeljebb két év türelmi időt kapnak a jogi személyek – gazdasági társaságok, bt.-k, kkt.-k, az alapítványok és egyesületek – arra, hogy a jövő március 15-étől hatályos új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba hozzák a létesítő okirataikat – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által a parlamentnek benyújtott, az új Ptk.-t hatályba léptető és az átmeneti szabályokról rendelkező törvénytervezetből.

 

A felkészülést azon cégeknek is érdemes megkezdeni, amelyek vezetői úgy érzik, a jelenlegi szabályok túlzottan korlátozzák a működést, az új kódex ugyanis fő szabály szerint nagyobb teret enged a törvény rendelkezéseitől való eltérésre.

 

A vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk, hogy a kötelező módosítást kiegészítik-e a cég működését gyorsító módosításokkal – például rövidebb határidőt határoznak meg a közgyűlés összehívására – vagy egyéb stratégiai változtatásokkal.

 

Mindezt várhatóan normál illetékfizetéssel tehetik majd meg a vállalkozások, jelentősebb költséget az ügyvédi munkadíjak jelenthetnek az okiratok bonyolultságától függően. Ha a módosítás csak a Ptk.-nak való megfelelés miatt módosulna, akkor ezt illeték- és közzétételidíj-mentesen lehet bejelenteni a cégbíróságnak a tervezet szerint.

 

A bt.-knek, közkereseti társaságoknak legkésőbb 2015. március 15-ig, a kft.-knek és a részvénytársaságoknak, illetve az alapítványoknak és egyesületeknek pedig 2016. március 15-ig kell kötelezően módosítaniuk az iratokat e célból. A változtatást elmulasztókat sújtó bírság összege várhatóan a készülő cégtörvényből derül ki.

 

A tervezet szerint két évet kapnának a kft.-k az új kódexben előírt törzstőkeemelésre is, feltéve, hogy létesítő okiratuk addig nem módosul – ha mégis, az első változtatással együtt a jegyzett tőkét is meg kell emelni. A jövő tavasszal alakított cégeknek már 3 millió forint törzstőkével kell rendelkezniük a mostani félmillió forinttal szemben.

 

A javaslat indoklása szerint ez a kft.-k mintegy felét, 160-170 ezer céget érint, ahol pedig a szükséges összeg nem áll rendelkezésre és apporttal sem oldható meg a tőkeemelés, ott a tagok dönthetnek a társaság átalakulásáról és kkt.-ként vagy bt.-ként folytathatják működésüket.

 

Forrás: HVG