Üdvözöljük a

Duális szakmai képzés indul a fiatalok munkanélküliségének csökkentéséért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Duális szakmai képzés indul a fiatalok munkanélküliségének csökkentéséért

Szerző: Pókó Nikolett | 2017. szeptember 6.

Az I-Dare magyar-horvát Interreg projekt kiemelt célja a duális képzés fejlesztése és a felsőfokú rendszerek bevezetése a gépészmérnöki és elektrotechnikai szakmák területén.

A magyar- és horvátországi társadalmi és gazdasági problémák hasonlóak. A fiatalok elvándorlása és nagy számú munkanélkülisége hívta életre ezt a kezdeményezést a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Az I-Dare projektben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a vezető partner, szakmai partnere a Baranya Megyei Önkormányzat, az eszéki TERA, valamint a Virovitica-i Fejlesztési Ügynökség. A négy partner tegnap tartotta első szakmai megbeszélését, amely a hivatalos projekt kezdetét is jelenti.

 

A projektpartnerek olyan közös megvalósítást terveznek, amelyek komoly szakmai előzményekkel rendelkeznek a határ mindkét oldalán. A horvát partnerek nagy sikerrel menedzselik a felsőoktatásban tanuló fiatalok „üzleti terv” versenyét, amelyre az elmúlt évben már közel 200 pályázat érkezett. Az általuk használt módszertan, egy angolszász módszerekkel támogatott folyamat és metódus, amely nemzetközi piacon is megállja a helyét.

 

Magyarországon mind a kamara, mind a megye számos, a fiatalok képzésével és vállalkozóvá válásával kapcsolatos projektben vett részt és komoly tapasztalattal rendelkezik.

 

Az „Önindító program” immáron negyedik éve támogatja a vállalkozóvá válást képzéssel és üzleti terv készítés mellett projektcélú beruházással is. A kamarában a témát érintően a harmadik Erasmus program „fut”, a Bochum-i egyetem vezetésével.  

 

Mind a két ország szakértői folyamatosan értékelik a munkaerő-piaci helyzetet és stratégiai dokumentumaiban a képzéssel, vállalkozásindítás támogatással kapcsolatos elemzéseket készítenek. A stratégiai problémafák mellett fejlesztett célfák a projekt célokat tartalmazzák és támogatják. A projektpartnerek több olyan közös programot terveznek, amelyek komoly szakmai előzményekkel rendelkeznek a határ mindkét oldalán.

 

A projekt további célja, hogy javítsa az egyes szakmák megítélését, és növelje a szakképzésben részt vevő fiatalok, valamint a szakképzett munkaerő számát. A projekt innovatív megoldások kidolgozásával járulhat hozzá olyan, a határ menti térségben munkaerőhiánnyal küzdő területek szakképzéséhez, mint a fémipar, vagy az elektrotechnikai szakmák.

 

A partnerség figyelmet fordít a pályaorientáció javítására, a gyakorlati helyekre történő sikeresebb belépés elősegítésére, a szakképzésben való részvétel népszerűsítésére, és a szakképzés fontosságának tudatosítására.