Üdvözöljük a

Egyéni vállalkozás szüneteltetése elég a bt.-beltagsághoz? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyéni vállalkozás szüneteltetése elég a bt.-beltagsághoz?

Szerző: Szücs Krisztina | 2017. június 14.

Ha szünetelteti az egyéni vállalkozását a magánszemély, akkor lehet bt. beltagja, vagy meg kell szüntetni a vállalkozást?

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény 3. § (2) bekezdés d) szerint, nem lehet egyéni vállalkozó, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.  Ez érvényes a szünetelő egyéni vállalkozóra is.

 

A szünetelésre vonatkozóan a törvény úgy rendelkezik, hogy annak tartama alatt az egyéni vállalkozó a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni. Tehát a korlátlan felelőssége továbbra is fennáll. A szüneteléssel sem az egyéni vállalkozás sem a felelősség nem szűnik meg.

 

Hitelezővédelmi okokból egy magánszemély (az egy magánvagyonával) egyidejűleg csak egy irányban vállalhat korlátlan felelősséget.

 

Ennek megfelelően a Ptk. is tiltja a korlátlan felelősség halmozását:

 

3:90. § [A társaság tagjai]

 

(1) Természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja. Kiskorú személy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja nem lehet.

 

(2) Közkereseti társaság, betéti társaság és egyéni cég nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

 

Ha megszűnik az egyéni vállalkozás, akkor azt követően az egyéb feltételek mellett már lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja is a magánszemély.

 

Az egyéni vállalkozással egyidejűleg azonban csak korlátozott felelősséggel szerezhet tagságot gazdasági társaságokban. Lehet például kft. tagja vagy bt. kültagja.

 

Forrás: adozona.hu