Üdvözöljük a

EKÁER: előnyben a köztartozásmentes adózók | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EKÁER: előnyben a köztartozásmentes adózók

Szerző: Sörös Dávid | 2015. január 28.

Akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azoknak nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a március 1-je után - a próbaüzem lejártát követően - élesben működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben.

A kockázatos termékek és élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki EKÁER számot, ha az adózó kifizette a kockázati biztosítékot. Ez alól azonban mentesülnek azok, akik a következő feltételek mindegyikének megfelelnek:

  • legalább két éve működnek és 
  • szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint
  • a bejelentés időpontjában nem állnak adószám-felfüggesztés hatálya alatt. 

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt illetékmentesen, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül a KOMA nyomtatványon kell kérni. 


A köztartozásmentes adózói adatbázis a NAV honlapján érhető el és azon adózók főbb adatait tartalmazza, amelyek az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek: 


a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk; 

b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozásuk; 

c) nyilatkozatuk alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tesznek; 

d) adószámukat nem függesztették fel; 

e) nem állnak csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;

f) csoportos adóalanyként nincs áfatartozásuk;

g) adófizetésre nem kötelezettek.

 

Az adatbázisba legkorábban a KOMA kérelem benyújtása utáni hónap 10. napján lehet. Az adatbázis tagjainál a NAV folyamatosan vizsgálja a mentesség feltételeit, és ha valamelyiknek már nem tesz eleget az adózó, akkor EKÁER számot kizárólag az általános szabályok szerint, azaz biztosíték nyújtásával igényelhet.

Aki még nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, de a biztosítékadási kötelezettség alóli mentesség további feltételeinek megfelel, január 31-ig benyújtott KOMA kérelme alapján 2015. február 10-től jelenik meg a nyilvántartásban.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a nyomtatvány februári benyújtása esetén az érintett adózó leghamarabb március 10-től kerülhet be az adatbázisba.

 

Forrás: NAV