Üdvözöljük a

EKÁER - Februártól mérik a terhelést | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EKÁER - Februártól mérik a terhelést

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. február 9.

A közutakba épített eszközökkel februárban kezdik automatikusan mérni az áthaladó járművek terhelését egyelőre tesztüzemben, a rendszer kiépítése folyamatos, a kapcsolódó jogszabály-módosítások pedig tavasszal készülnek el.

A nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat telepítése, a működtetéséhez szükséges informatikai hálózat kiépítése 2017 februárjában befejeződik, a tervek szerint idén szeptembertől pedig teljes funkcionalitású rendszerként kezdi meg működését - adott tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tájékoztatásból kiderül, hogy az ország 89 mérőpontja közül 74 csatlakozik az útdíjrendszer ellenőrző kapuihoz, a fennmaradó 15 mérőpontot az országhatárhoz közeli helyszíneken alakítják ki.


Tavaly év végéig tíz helyszínen telepítettek szenzorokat, a kivitelezési munkák tavasztól folytatódnak. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság konzorciummal megkötött támogatási szerződés bruttó 29,9 milliárd forintot biztosít a feladatok ellátásához. A szaktárca kiemelte: az előszűrés eredményének függvényében a járművet a hatóság megállíthatja, ha a jogsértés olyan mértékű, hogy a bírság egyértelműen megállapítható, az üzembentartó szankcionálására is lehetőség lesz.


A hatékonyabb ellenőrzés a túlterhelt járművek közlekedésének visszaszorításával javítja a közlekedésbiztonságot, és védi a közutakat a gyorsabb állapotromlástól. A kapcsolódó jogszabály-módosítások tavasszal készülnek el, a mérőpontokat hitelesíteni kell, az általuk szolgáltatott adatok pontosságának ismeretében lehet javaslatot tenni a tűréshatárra, a bírságtételekre – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

Forrás: ekaer.hu