Üdvözöljük a

Elég figyelmet fordítunk a fenntartható energiára? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elég figyelmet fordítunk a fenntartható energiára?

Szerző: Pókó Nikolett | 2017. december 13.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több projektben is foglalkozik ezzel, a mind vállalkozói versenyképességi, mind környezetvédelmi szempontból fontos témával. Az EU 20-20-20 célkitűzése az energiahatékonyság 20%-os növekedése, a CO2 kibocsájtás 20%-os csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználása legalább 20%-ban 2020-ig.

Újra és újra fel kell hívni a figyelmet a megújuló energiák használatára. Mind az EU-nak fontos, mind a vállalkozóknak, mind a magánszemélyeknek. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz abban a projektben Zala és Somogy megyei, valamint három további horvát partnerrel, amely a határmenti területeken népszerűsíti az energiahatékonyságot. Az „Új képzési koncepció kialakítása az energiahatékonyság érdekében” EN-EFF című projekt célja, hogy minél többen halljanak a helyi jó megoldásokról, lehetőségekről, valamint a közel nulla energiaigényű épületek tanúsítványkötelezettségéről. Tanúsítvány szükséges középületek esetebében 2018. december 31-től, magánépületek esetében 2020. december 31-től, de nem árt időben felkészülni, tájékozódni.

 

Az érdeklődők 2017. december 8-án hallhattak baranyai és a horvát határmenti példákat, aktualitásokat, a Pécsi Tudásközpontban megrendezett konferencián. Az építészek, tervezők, jogászok és a magánemberek, felhasználók közös együttműködése szükséges a hatékony energiamegtakarítások eléréséhez. A közös nevező megtalálása még sok felkészülést igényel. A tervezők elkezdtek alacsonyabb energiaigényű épületeket tervezni, a lakosság igényli az ilyen épületeket és szolgáltatásokat, de kevés tájékoztatást kap a konkrét lehetőségekről. Magyar és horvát oldalon is sok még a nemzeti jogszabályi hiányosság, de megjelentek már jó kezdeményezések. Számos felmérés készült például Sellyén, vagy Antunovacon. Itt a helyi lakosok csak azért, mert a környezetükben napelemtelepet építettek, máris nagyobb hajlandóságot mutattak az energiahatékony megoldásokra, úgy, mint megfelelő hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, vagy napelemek beszerzése. Magyarországon a helyi lakosok inkább ismerősöktől, helyi önkormányzatoktól várják a tájékoztatást, míg Horvátországban egyre többen tájékozódnak az Interneten.

 

Érdemes figyelni a kamarai honlapot, mert a jövő év során számos rendezvény kerül meghirdetésre ebben a témában.