Üdvözöljük a

Élelmiszeripari befektetési lehetőség Szlovéniában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Élelmiszeripari befektetési lehetőség Szlovéniában

Szerző: Hendinger Anita | 2014. szeptember 23.
Cimkék: EU,befektető

2014. szeptember 16-án hivatalosan is meghirdették az egyik legnagyobb szlovén élelmiszeripari-vállalat, a Žito privatizációját.

Az érdekeltek képviseletében az Állami Vagyonkezelő (SDH – Slovenian Sovereign Holding) a társaság 51,55%-át kínálta eladásra. A most eladásra kínált többségi részesedés tulajdonosi háttere összetett: 12,26%-ban az SDH, 14,97%-ban az állami Modra Zavarolvanica biztosítótársaság, a fennmaradó hányadon több magánvagyon-kezelő cég és befektetési alap osztozik.

 

A Žito az egyik legfontosabb szereplője Szlovénia és a délkelet-európai térség élelmiszeriparának; pékáruk, cukrászati- és malomipari termékek, fagyasztott élelmiszerek, édességek, tészták, fűszerek, tea és rizs kereskedelmével foglalkozik.

 

A cég 2014. első féléves bevétele 53,7 millió euró volt, adózási utáni eredménye pedig már tízedik éve növekedést mutat éves szinten. A vállalatot jegyzik a Ljubljanai Értéktőzsdén, ahol a privatizáció bejelentése előtti záráskor 120 eurót adtak egy részvényért, így a társaság teljes értékét több mint 42 millió euróra becsülik.