Üdvözöljük a

Elfogadták - április közepétől jön csak az elektronikus közbeszerzés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elfogadták - április közepétől jön csak az elektronikus közbeszerzés

Szerző: Sörös Dávid | 2017. december 4.

Az MKIK Közbeszerzési Munkabizottsága november 30-i ülésén Dr. Csányi István helyettes államtitkár tartott tájékoztatót az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) bevezetésének helyzetéről, menetrendjéről. A rendszer jelenleg éles tesztüzemben működik. Az ajánlattevők 2018. április 15-től már csak az EKR-ben nyújthatják be ajánlataikat a közbeszerzési felhívásokra.

A rendszer minden típusú közbeszerzési eljárás, még az értékhatár alatti beszerzések kezelésére is alkalmas, lehetőséget biztosít az elektronikus számlák befogadására, illetve a már működő ellenőrzési rendszerekhez (pl. EMIR) is kapcsolódni fog. Alkalmazásával a közbeszerzési eljárások nyomon követhetőbbek, átláthatóbbak lesznek.

 

Az EKR használata a regisztrációval kezdődik, melyet csak magánszemély tehet meg - szervezet nevében is - meghatalmazást felcsatolva. Hasonlóképpen regisztrálhatnak a közbeszerzési tanácsadók is. Az ajánlatkérők online az EKR felületen rögzítik az ajánlati felhívást, beleértve az ajánlattevőktől kért nyilatkozatokat. A kész ajánlati felhívást végül egy kattintással feladják.

Az ajánlattevők szintén online jelezhetik érdeklődésüket az adott ajánlatkérő adott ajánlati felhívására, majd benyújthatják ajánlatukat. Hasonlóképpen a kiegészítő tájékoztatás kérésekor vagy a válasz megadásakor, a hiánypótlás során, az eredmény közlésekor az érintett szereplőknek a dokumentumokat elektronikus úton kell a másik fél számára eljuttatniuk.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Közbeszerzési Kabinet 2018 évelején gyakorlati felkészítést szervez az elektronikus közbeszerzésben érdekeltek számára.

 

A kamara Közbeszerzési kabinet munkájáról, elérhetőségéről a csatolt linken találhat további informáciőt.