Üdvözöljük a

Előleg számla és proforma számla tudnivalók | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Előleg számla és proforma számla tudnivalók

Szerző: Martin Boglárka | 2013. április 19.
Cimkék: adózás

Az előleg számla és a proforma számla két különböző fogalom, bár a számlázási zsargonban gyakran keverik őket össze...

1. ELŐLEG SZÁMLA: A hatályos jogszabályoknak megfelelően előlegszámla kiállítása esetében a számla fejlécében nem kell feltüntetni az ”előleg” kifejezést.

 

Az előlegszámlát akkor kell kiállítani, amikor még nem teljesült az ügylet, de megtörténik a kifizetés, amely lehet a teljes összeg vagy részösszeg egyaránt. Vagyis ez esetben a kifizetés egy része vagy teljes összege előbb történik meg, mint a teljesítés. Az előleg számlán szereplő teljesítési időpont csak az a dátum lehet, amikor a kapott előleg kifizetésre került. Az előleg számlát leghamarabb a jóváíráskor, az átvétel időpontjában, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell kibocsátani.

Az Áfa törvény 59. §alapján az előleg után az ÁFÁ-t az előleg kézhezvételekor kell megállapítani.

Előleg számla kiállítása esetében az értékesítés teljesítését követően, azaz a kifizetés megtörténte után a teljes ellenértékről végszámlát kell kibocsátania a szolgáltatónak. A végszámlát úgy kell kiállítani, hogy a pénzügyileg teljesítendő végösszegből le kell vonni az előleg számlán előlegként szereplő összeget.

.

Jó tudni: Az előleg számla nem azonos a részszámlával, amelyet részteljesítéskor kell kiállítani amennyiben a felek közötti szerződés erre lehetőséget ad. A részteljesítésről szóló számla teljesen önálló számlaként kezelendő, ebből következően a teljesítés dátuma megegyezik a fizetési határidővel. A számlán célszerű szerepeltetni a szerződésre vonatkozó hivatkozást és azt az információt, hogy hányadik részszámla és pontosan milyen összegnek a részszámlája.

 

2. PROFORMA SZÁMLA:

Amennyiben egy vállalkozás előzetesen bekéri a szolgáltatásainak, termékeinek ellenértékét, akkor proforma számlát (előleg bekérőt, díjbekérőt) kell kiállítania. Míg az előleg számla bizonylatnak minősül, addig a proforma számla nem számla, azaz nem vonatkoznak rá a számlázási szabályok. Ebből következően fontos jellemzője, hogy mivel nem számla, ezért kiállításával áfa fizetési kötelezettség sem keletkezik.

 

Az előrefizetést a szolgáltató által kiállított proforma számlán szereplő fizetési határidőig kell teljesítenie a megrendelőnek. Abban az esetben, ha a proforma számlán szereplő összegek kifizetésének megrendelő nem tesz eleget, akkor a szolgáltató az adott megrendelést visszautasíthatja, továbbá az ellenérték beérkezéséig a szolgáltatásnyújtást nem köteles megkezdeni vagy felfüggesztheti azt.

A pénz beérkezésekor előlegszámlát kell kiállítani, vagy ha a teljesítés egyidejűleg megtörténik, akkor számlát kell kiállítani, melyek után már ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik.