Energiaellátás az Európai Unióban

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. február 8.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara aktívan részt vesz a zéró, vagy közel nulla energiafelhasználású épületekről szóló EN-EFF projektben, kiemelt figyelmet fordít a vállalkozások tájékoztatására a racionális energiafelhasználás kapcsán. Lássunk néhány svéd és lengyel példát.

A gazdaság és az energiaszektor megújításában élen jár Európa, de az egyes országok között jelentős a differencia.  A szén már egyáltalán nem kizárólagos energiaforrás az Unió országaiban. Svédország jó példa lehet a nagyarányú működő megújuló energia infrastruktúra kialakításával, és Lengyelország sem akar leragadni a szénnél.

 

Svédország energiaszükségletének több mint felét megújuló energiaforrásokból állítja elő. Az energiaszerkezet-átalakításban ők járnak élen Európában. 2045-re fosszilis energia-mentessé akarnak válni. A változás lehet ijesztő, hiszen sok munkahelyet is érint. Európa számos régiója nagyban függ a széntől.


Az átállás elkerülhetetlen, az óriás vállalatok is egyre inkább áttérnek a zöld energiára. A melegvíz előállításának 97 %-át megújuló forrásból fedezik Svédországban. Manapság az európai országok is igyekeznek lépést tartani, részcélokat teljesíteni 2020-ra, de számos állam alapos elmaradásban van.

Lengyelország déli részén, a sziléziai régióban szembesülhetünk azzal, hogy mennyi iparág épül a szénre, a szén hatalom, rengeteg munkahelyet teremt. Lengyelország energiatermelésének 80 %-a származik a szénből. 2020-ra Lengyelország energiaigényének 15 %-át megújuló forrásokból tervezi előállítani. 2016-ban energia felhasználásának 11,3 %-a már zöld energia volt, az elmúlt 12 év során megduplázta a megújuló energia-felhasználást.

 

További lehetőségek a racionális energiafelhasználáshoz Európában:

 

Az elpazarolt energia fedezné épületeink energiaigényét.

Az energiahatékony termékek használatával a családok 500 eurót spórolhatnak meg évente Európában. Az ehhez szükséges technológia egyre olcsóbb, elérhetőbb.

Az innováció, a megújuló forrásokat kiaknázó új technológiák több mint negyedét európai cégek fejlesztik ki. Azon dolgoznak, hogy hogyan tudják továbbítani a délen “befogott” napenergiát északra, illetve a “lecsapolt” szélenergiát onnan délre.

Az európai tengerpartok szél és napenergiája fedezhetné az összes energiaigényünk tizedét!

 

Forrás: Euronews