Üdvözöljük a

Eredeti vagy nem eredeti, ez itt a kérdés?! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eredeti vagy nem eredeti, ez itt a kérdés?!

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. július 20.

A Magyar Borok Eredetmintázati Térképe Program partnerségi dokumentumát szerdán írta alá a Földművelésügyi Minisztérium és a Diagnosticum Zrt.

A program a magyar borok hitelességét kívánja erősíteni. Egy modern eljárás segítségével alkotják meg a borok eredetmintázati térképét.


A megvalósítás érdekében kötött megállapodás lényege, hogy a részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan - matematikai modell számítás alapján elkészített - adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles.

 

A Diagnosticum Zrt. mintegy 4 milliárd forintot nyert el a program megvalósításához a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretéből. A tárca és a vállalat együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek.

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kitért rá: az a tanúsítvány, amelyhez a borászatok  ingyenesen juthatnak hozzá - ha részt vesznek a programban - a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően.

 

Ez számottevően javíthatja a magyar borok piaci pozícióját és erősítheti a fogyasztói bizalmat. Egy-egy magyar bor „ujjlenyomata” ugyanis jól láthatóvá válik, ami ellenőrizhető egy adatbázisban is. A program ugyanis kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem információt is ad arról a talajról, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett.

 

Az eljárás alkalmazása hasznos lehet a borokon kívül más termékek esetében is, ahol az eredetvédelemmel gondok vannak, mint például a méz, egyes feldolgozott húsféleségek, szalámik, kolbászok, pálinkák és más szeszesitalok összetételének meghatározásában.

 

A program végrehajtása megkezdődött, a labor kialakítása folyamatban van, a gépek telepítése megtörtént. Innentől kezdve borászok, borászatok jelentkezésére van szükség, akik részt kívánnak venni a programban.

 

Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a mostani eljárás 52 paramétert dolgoz fel, és a különböző technológiákkal készült borokat is fel tudja dolgozni. Így beazonosíthatók maguk a borvidékek és a borvidékeken belül lévő kisebb területek is.

 

Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke elmondta, hogy az elnyert uniós forrásból beszerzett új készülékeket egy szerencsi laboratóriumban helyezték üzembe.


Forrás:MTI