Üdvözöljük a

EU-s támogatás a bor- és gyógyturizmus fejlesztésére | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EU-s támogatás a bor- és gyógyturizmus fejlesztésére

Szerző: Hullmann Eszter | 2013. november 27.

December elején Bécsben találkoznak az Európai Unió által támogatott Danube Limes Brand projektben résztvevő nyolc Duna-menti ország képviselői. Ezen részt vesznek a partner nemzetek örökségvédelmi intézményeinek szakemberei is, hogy együttesen vitassák meg, milyen turisztikai termékeket ajánlanak a projekt megvalósítására.

Ebben a programban hazánkat egyedüli partnerként a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézete képviseli. Dr. Dávid Lóránt (PhD.) igazgató arról számolt be, hogy konkrét elképzeléseket ismertetnek majd a bécsi találkozón résztvevőknek. Ezek elsősorban a bor- és a gasztronómia értékeire épülnek a Dunához közel fekvő hazai borvidékeken. Így a szekszárdi, a villányi, a balatoni és a kiskunsági borvidékeket ölelik fel, ahol a Duna-menti római örökséghez kapcsolják a jövőben az újabb turisztikai fejlesztéseket.

Ezek mellett a Dunához közel fekvő kisebb gyógyfürdők korszerűsítésére is tesznek javaslatokat. A létesítmények ma még kevésbé ismertek a nemzetközi vendégsereg előtt. Ám hosszabb távon jelentősek lehetnek és a már működő nagyobb, ismert gyógyfürdők kínálatához kapcsolódhatnak. A felsoroltakon kívül a résztvevők azt is megtárgyalják, hogy milyen szervezeti rendszerben működhetnek majd a megvalósuló fejlesztések. Ennek érdekében a már működő TDM-eket kívánják bevonni a munkába, illetve újakat is szeretnének létrehozni. A turisztikai desztinációs menedzsmentek közreműködésével térségi szervezeteket alakítanak.

A szakmai munkában kiemelt szerepet kap a Dunai Limesnek, mint márkanévnek a kialakítása és népszerűsítése regionális, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ez pedig kedvezően járulhat hozzá a magyarországi turizmus fejlesztéséhez is. Vélemények szerint a Duna-menti Limes vonal hazánk és Európa egyik legjelentősebb építészeti öröksége, amely olyan értéket képvisel, amelyet meg kell óvni. Így válhat minél szélesebb körben ismert és kedvelt turisztikai célponttá a jövőben.