Éves egyeztetés a Kamarák nemzetközi tevékenységéről

Szerző: Weller Diána | 2017. november 17.

Éves külgazdasági értekezletét tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Visegrádon a területi kamarák külgazdasági területen dolgozó munkatársainak, vegyeskamarák és tagozatok titkárainak részvételével.

Dunai Péter az MKIK főtitkára beszámolt a fontosabb – valamennyi kamarát érintő – változásokról, programokról. Többek között arról, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választott Bíróság hatáskörébe kerülnek a korábban Energetikai illetve Pénz és Tőkepiaci Választott Bíróságok ügyei, és ezek a Bíróságok önállóan megszűnnek.

 

Felhívta a figyelmet a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Magyar Tagozatának munkájára, mely három fő területre fókuszál: Választott Bíróságok, a kereskedelemtechnikai szabályok és szabványok, valamint a banktechnika.

 

Említésre került a jövőre Budapesten rendezendő Euroskills 2018, fiatal szakmunkások versenye, melyen remélhetőleg hasonlóan szép magyar sikerek születnek, mint az idei Worldskills versenyen Abu Dhabiban.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozói mentorálási programot indít a területi kamarákat bevonva. A program két fő témája a beszállítóvá válás és a vállalkozók külpiacra jutásának elősegítése.

Ezt követően a tagozati titkárok és a területi kamarák külgazdasági munkatársai beszámoltak az idei nemzetközi relációjú programjaikról és jövő évi terveiről, melyek a nemzetközi partnerség kialakításában támogatják a vállalkozókat. Ezt a Kamarai honlap „Rendezvények” menüpontjában folyamatában követhetik az érdeklődők.

 

Az értekezlet második felében a Plato programról számolt be Nagyné Varga Katalin a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tikára. A flamand kormány kezdeményezésére és támogatásukkal indult programhoz 15 éve csatlakoztak és azóta is sikeresen folytatják a mentorprogramot, melyben a közös gondolkodásnak, együttműködésnek kiemelt szerepe van.

 

Schmidt Enikő (PBKIK) és Félhelyesné Zubonyai Judit (Győr-Moson-Sopron MKIK) az Európai Bizottság kis- és középvállalkozások támogatásával foglalkozó ügynöksége az EASME által indított KKV Eszköz programot mutatták be részletesen, hiszen ez egy egyedülálló, finanszírozást is biztosító lehetőség az innovatív vállalkozások számára.