Üdvözöljük a

Évközbeni áttérés a kisvállalati adóra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Évközbeni áttérés a kisvállalati adóra

Szerző: Szücs Krisztina | 2013. október 10.

Az augusztus eleji adatok alapján eddig 7 600 vállalkozás tartozik KIVA hatálya alá. A viszonylag csekély érdeklődés oka feltehetőleg, hogy egy új adónem bevezetésénél sok adóalany kivár, amíg a rendszer kiforrja magát. Egy új adónembe való áttéréskor érdemes és szükséges háttérszámításokat végezni. 

Jelenleg még mindenki csak ismerkedik az új adónemmel. A szakemberek a KIVA adóelőleg számítása kapcsán egyelőre még azon dolgoznak, hogyan kell felkészíteni a számviteli rendszert, hogyan lehet egyszerűsíteni és gyorsítani az adatok kigyűjtését.

 

Adóelőleg

 

Az adóelőleget év közben két módszer szerint lehet megállapítani.

 

Az egyik adóelőleg-számítási lehetőség az egyszerűsített megállapítás módszere. Gyakorlatilag ebben az esetben összesen négy tétel segítségével történik az adóelőleg számítása, ezek:

  • a kisvállalati adóra vonatkozó adóelőleg,
  • a járulékalapot képző összes jövedelem (ez a minimum adóalap, amennyiben a pénzeszköz-változás negatív volt),
  • a pénzeszköz-változás,
  • az osztalék kifizetés (ez lehet növelő vagy csökkentő attól függően, hogy milyen időszakra vonatozik).

A bonyolultabb módszer esetében az adózó az adó alapjánál figyelembe veszi valamennyi korrekciós tételt (ill. azok időarányos részét). Nagyon fontos, hogy ebben az esetben a könyvelésnek nagyon naprakésznek kell lennie, a határidő előtt mindent le kell könyvelni, illetve végig kell ellenőrizni.

Az egyszerűsített megállapítás esetében az a valószínű, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek esetleg csökkentő korrekciós tételeik vannak a pénzeszközváltozásnál, rosszabbul járnak cash-flow szinten.

 

Év közbeni áttérés

 

Év közbeni áttérésnél a jelenleg hatályos szabályok alapján nem szükséges közbenső mérleg készítése. A társasági adó törvény rendelkezései szerint az áttérő adózó a jogutód nélküli megszűnésre irányadó rendelkezések szerint az adóalanyiság megszűnését követő 5 hónap végéig elkészíti a társasági adóbevallást. Tehát ha egy vállalkozás félévkor dönt úgy, hogy áttér a KIVA rendszerre (bejelentést követő hónap első napjától lesz KIVA adóalany), az első hat hónap alapján el kell készítenie a társasági adó bevallást és a második időszak alapján a KIVA bevallást.

 

Forrás: kisvállalati adóról szóló törvény