Üdvözöljük a

Ezért jó, ha számlatömb is van a számlázóprogram mellett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ezért jó, ha számlatömb is van a számlázóprogram mellett

Szerző: Szücs Krisztina | 2018. július 12.

Kell-e számlatömb, ha egy vállalkozás számlázóprogramot használ? Van-e rá törvényi előírás?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 159-164. paragrafusai rendelkeznek a számlakibocsátási kötelezettségről. A számlát készpénzes fizetés esetén haladéktalanul, egyéb esetben 15 napon belül ki kell állítani.

 

Számlakibocsátási kötelezettségének az adóalany nyomtatványboltban kapható szigorú számadású számla/számlatömb használatával, valamint a jogszabályoknak megfelelő számlázóprogrammal is eleget tehet. A számlakibocsátási kötelezettségnek eleget kell tenni egy esetleges műszaki probléma vagy áramkimaradás esetén is, ha emiatt a számlázóprogram nem működőképes.

 

Ilyen esetben a vállalkozás döntése, hogy a műszaki probléma elhárításáig is üzemel-e; ha igen, akkor célszerű számlatömböt is tartani, mellyel ilyenkor is biztosítható a számlakiállítási kötelezettség teljesítése.

 

Tehát, a kérdésre válaszolva, konkrét előírás nem ismert arra vonatkozóan, hogy számlázóprogram mellett az adóalany számlatömböt is vásároljon, de számlakibocsátási kötelezettségét műszaki probléma esetén is teljesítenie kell.

 

Amennyiben a cikkben leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel kérjük írjon a pbkik@pbkik.hu e-mail címre. Megfelelő számú érdeklődő esetén a legközelebbi Adófórum témái közé javasoljuk.

 

Forrás: adozona.hu