Üdvözöljük a

Feketelista készül a jogsértő webshopokról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Feketelista készül a jogsértő webshopokról

Szerző: Weller Diána | 2017. március 30.

Az internetes vásárlók kiszolgáltatottságának enyhítése érdekében adatbázist hozott létre a fejlesztési minisztérium (NFM) a súlyosan jogsértő webáruházakról. A kormany.hu oldalon elérhető lista február végétől nyilvános és két évig mutatja azokat a vállalkozásokat, amelyek ellen jogerős határozat született.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) idén februárban egy részletes, 21 oldalas tájékoztatót tett közzé a webáruházakra vonatkozó adatvédelmi követelményekről. A minisztérium pedig oktatási céllal létrehozott egy olyan minta webáruházat, amely az online kereskedelemre vonatkozó leglényegesebb fogyasztóvédelmi szabályokat mutatja be, ezzel is elősegítve a tájékoztatást és az önkéntes jogkövetést.

 

A Fogyasztóvédelmi törvény 51/B. § (1) bekezdése szerint a (…) minisztérium honlapján közzé kell tenni az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott elektronikus kereskedelmi szolgáltatással összefüggő súlyos jogsértést megállapító, a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság által hozott jogerős döntést, valamint az azzal kapcsolatos alábbi adatokat:

  1. a közzététel szerinti jogcímét,
  2. a jogerő beálltára történő utalást,
  3. az eljáró hatóság vagy bíróság megnevezését,
  4. az ügy számát és tárgyát,
  5. a jogsértő vállalkozás nevét, székhelyét, a nyilvántartási számát vagy cégjegyzékszámát és adószámát,
  6. a vállalkozás elektronikus kereskedelmi szolgáltatás nyújtása során használt, a fogyasztók számára beazonosítható elnevezését, honlapjának címét,
  7. a döntéssel szembeni jogorvoslati eljárás tényére történő utalást,
  8. a megsértett jogszabályi rendelkezés megjelölését, valamint
  9. a közzététel napját és a honlapról történő törlés várható időpontját.