Üdvözöljük a

Felértékelődött a külgazdaság és az exportösztönzés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felértékelődött a külgazdaság és az exportösztönzés

Szerző: Hendinger Anita | 2014. november 26.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Igazgatósága koordinálja a Magyarországon kívüli gazdasági kapcsolatokat, de minden területi kamara saját irányvonallal és prioritásokkal is rendelkezik. Hagyományosan minden év novemberének végén kerül sor a területért felelős kollégák találkozójára, ahol az év értékelésen túl, jó gyakorlatok bemutatására is sor kerül.

Az idei találkozót Dunai Péter, az MKIK főtitkára nyitotta meg, aki bevezetőjében röviden ismertette az MKIK elnöksége elé terjesztett, megújított Külgazdasági Stratégiát, amelyhez 12 területi kamarától, közöttük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától és 3 tagozattól érkezett javaslat, észrevétel. Ezek mindegyike beépítésre is került. Az új stratégia súlyponti kérdései:

  • együttműködés az átalakult állami intézményrendszerrel – Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM);
  •  nemzetközi szervezetek szerepe – Eurochambres, ICC;  
  • a kamarai eszközrendszer – Brüsszeli képviselet, tagozatok, vegyes kamarák; a relációs súlypontok – Keleti nyitás, nyugati tartás, határmenti országok
  • kamarai szerepvállalás az exporttámogató rendezvényeken, képzéseken keresztül.

A kamarai szerepvállalás a külgazdaság területén 2012-től kezdődően folyamatosan nő, ennek egyik oka, hogy exportfejlesztési akciók, projektek esetén a területi kamarák és tagozatok központi forrásra, támogatásra is pályázhattak. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a rendelkezésre álló forrásokat mindig teljes mértékben kihasználta, sőt a Magyar - Horvát Tagozat gesztorálása révén további támogatást is kapott.

 

Kamaránk 2014-ben támogatott piacfeltáró delegációkat szervezett, Horvátországba (Zágráb-Eszék) és Szerbiába (Novi Sad és Belgrád), melyek mellett üzletember találkozókra is sor került. Áprilisban 10 vállalkozással a Hannoveri Vásárra (Hannover Messe 2014) jutottunk el. Munkánk eredménye egy hiánypótló kiadvány a horvát relációt érintően (Horvátország az Unióban - Üzleti környezet Horvátországban – szolgáltatási irányelv az Európai Unióban).

 

A legjobb gyakorlatok közé pedig beválasztották Ready for EXport képzés-sorozatunkat, melyet Hendinger Anita, a helyi kamara kereskedelemfejlesztési osztályvezetője mutatott be.

 

Dr. Tényiné Stark Mária, az MKIK Nemzetközi Igazgatója összegezte a területi kamaráktól beérkezett pályázatokat. A külgazdasági kapcsolatok fejlesztését célzó kamarai programok soron (belföldi rendezvények, kiállítások, piacfeltáró delegációk, képzések, kiadványok) 187 támogatott pályázat került elbírálásra és 278.000.000 Ft összegben támogatásra.

 

A vállalkozók és a külgazdaság területén dolgozó kamarai munkatársak külpiaci tevékenységének segítésére kiadványok is készültek.

 

A „Magyarország 2014” (leporelló)Magyarország aktuális politikai, földrajzi, gazdasági adatainak ismertetését szolgálja angol, orosz, kínai, arab, német nyelveken.  A „Piacelemzések kiemelt célországokról” on-line formában az MKIK honlapján érhető el. Célja, a vállalkozások piaci ismereteinek bővítése, az eredményes piacra jutás elősegítése. Az idei évben 14 új országtanulmány készült és 17 meglévő került frissítésre.

 

A „Magyarország gazdaságáról”szóló ismertető film 5 perces terjedelemben az angol, orosz, arab, kínai verzió mellett, német és spanyol nyelvű verzióban is elérhetővé vált.

 

Bővült továbbá az „Online tudástár”, amely a kezdő exportőr vállalkozások felzárkóztatását támogatja.

 

Működik az „Export Directory” online adatbázis, amelynek folyamatos bővítéséhez és a rendszer karbantartásához szintén elengedhetetlen a területi kamarák közreműködése.

 

Kiemelt szerepet kapott a külgazdasági területen dolgozó kollégák képzése, idén első alkalommal december folyamán kereskedelemtechnikából vizsgázniuk is kell.

 

Mozgalmas évet zárunk, bízva abban, hogy 2015-ben az új stratégia mentén további lehetőségünk nyílik a vállalkozások közvetett és közvetlen támogatására.