Üdvözöljük a

Fizetésképtelen vállalkozások – Új szabályozást javasol az Európai Bizottság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fizetésképtelen vállalkozások – Új szabályozást javasol az Európai Bizottság

Szerző: Weller Diána | 2016. november 30.

Az Európai Bizottság közzétette a vállalkozások fizetésképtelenségére vonatkozó uniós szabályokat. A jól működő fizetésképtelenségi és szerkezetátalakítási rendszerek kulcsszerepet játszhatnak a gazdasági növekedés támogatásában és a munkahelyteremtésben.

A kezdeményezés elősegíti majd, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások idejében végrehajthassák a szükséges szerkezetátalakítást, és ezáltal elkerülhessék a csődöt és az elbocsátásokat, a vállalkozók számára pedig biztosítja a második esélyt egy esetleges csődöt követően.

 

A javasolt irányelv három kulcselemre épül:

  • A vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését elősegítő, a korai szerkezetátalakítási keretrendszer alkalmazását szabályozó közös elvek.
  • A vállalkozók számára második esélyt biztosító, őket adósságaik alól legfeljebb 3 év elteltét követően teljes mértékben mentesítő szabályok. Jelenleg az európai polgárok fele nyilatkozik úgy, hogy a kudarc miatti félelem tartja vissza a vállalkozásindítástól.
  • A fizetésképtelenségi, mentesítési és szerkezetátalakítási eljárások hatékonyságának fokozását célzó, a tagállamoknak címzett előírásokat tartalmazó intézkedések. Ezeknek köszönhetően rövidebbé és olcsóbbá válnak majd azok a számos tagállamban jelenleg rendkívül hosszú és költséges eljárások, amelyek a hitelezők és a befektetők számára jogbizonytalanságot okoznak, és megnehezítik a beragadt adósságok visszafizettetését.

A Magyarországra vonatkozó ténylap szerint országunk a 25. az Unióban a fizetésképtelenség miatt indított eljárások hatékonyságának tekintetében.