Üdvözöljük a

Fizetésképtelenség - akadályok a csődturizmus útjában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fizetésképtelenség - akadályok a csődturizmus útjában

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. június 27.

Az Európai Unió egész területén hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új jogszabályok

A Bizottság sajtóközleménye szerint a szabályok a tagállamközi követelésbehajtásra vonatkozó kollektív eljárások eredményességének és hatékonyságának biztosításával a jövőben megkönnyítik a vállalkozások számára a szerkezetátalakítást, a hitelezők számára pedig pénzük visszaszerzését. A Bizottság 2012-ben tett javaslata alapján az uniós jogalkotók 2015-ben fogadták el ezeket a szabályokat.

 

A rendelet a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokban előforduló érdekellentétek és a joghatósági összeütközések feloldására helyezi a hangsúlyt, és az Európai Unió egész területén egységesen biztosítja a fizetésképtelenséggel kapcsolatos ítéletek elismerését.

 

A korábbi szabályozást nem lehetett határon átnyúló ügyekben alkalmazni, az új szabályok már a nemzeti eljárások szélesebb körére alkalmazhatók. A közlemény szerint mostantól korszerű nemzeti eljárásokat alkalmaznak a vállalkozások megmentése vagy a más uniós országokban található adósoktól történő pénzbehajtás céljából. Erősödik a jogbiztonság és megszilárdulnak az úgynevezett csődturizmussal szembeni biztosítékok. Ha az adós röviddel a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt áthelyezi a székhelyét - akár egy másik uniós tagállamba -, a bíróságnak gondosan mérlegelnie kell az ügy összes körülményét annak megállapítására, hogy valódi- e a székhelyáthelyezés, nem pedig az enyhébb csődeljárási szabályok kihasználására irányul.

 

Az új szabályok elkerülhetővé teszik az úgynevezett másodlagos eljárásokat is, tehát a társaság létesítő okirat szerinti székhelye szerinti országtól eltérő uniós ország bíróságai által indított eljárásokat. Az új szabályok végezetül bevezetik a csoportos fizetésképtelenségi eljárási keretet, amely növeli azon eljárások hatékonyságát, amelyek egy vállalatcsoport különböző tagjait érintik. Ez nagyobb esélyt biztosít a csoport egészének megmentésére - közölték.

 

A bizottsági tájékoztatás szerint 2019 nyaráig az Európai Unió valamennyi országára kiterjedő összeköttetés létesül az elektronikus nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartások között, amely megkönnyíti a más uniós országokban zajló ilyen eljárásokra vonatkozó információk beszerzését.

 


Forrás: europa.eu

Kapcsolódó anyagok: