Üdvözöljük a

Folytatódik a fakazettás templomok mentése az Ormánságban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Folytatódik a fakazettás templomok mentése az Ormánságban

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. november 12.

Háromszázmilliót fordíthat a Baranya megyei önkormányzat a felújításokra – egyes templomok végveszélyben.

Szó szerint az utolsó pillanatban érkezett a pályázati segítség az ormánsági fakazettás templomok felújításához, közülük ugyanis néhány akár össze is dőlhet. Az Ős-Dráva Program részeként folytatódhat az ormánsági fakazettás templomok felújítása. A megyei önkormányzat háromszázmillió forintot nyert el a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. A negyven felújításra, értékmentésre ítélt templom közül első ütemben nyolcra költhetnek, a munkálatok várhatóan 2016 elején fejeződnek be.

 

A kórósi templom esetében a teljes belső, a hímes kazetták és a festett bútorzat kritikus és veszélyeztetett állapota indokolta, hogy a megmentési munkálatokat már 2012-ben elkezdjék. Most a teljes külső felújításra, a kazetták restaurálására, valamint a belső világítás korszerűsítésére kerülhet sor. Ezzel a templom teljesen megújul, festett kazettái megmenekülnek a megsemmisüléstől.

 

A zalátai templom végveszélyben van. A padláson tárolt eredeti festett kazettaelemek, az épület fedélszéke és födéme a megsemmisülés előtt áll, életveszélyes. A vizsgálatok megkezdése óta könnyező házigomba fertőzés jelent meg az épületben, ez rendkívüli és halaszthatatlan beavatkozást igényel. A templom orgonáját a második világháborúban a katonák összetörték, romjaiban van meg, restaurálásra vár.

 

A drávaiványi az egyik legszebb hímes templomunk. A kazetták és a bútorzat veszélyhelyzetben vannak, a templomban kiterjedt, élő kopogóbogár-fertőzés pusztít, ami a faanyagú festett tárgyakat exponenciálisan növekvő sebességgel pusztítja. A tető héjalása elöregedett, cseréje indokolt. A beázás alatti részeken a kazettákon már a festés is károsodik. Az északi oromfal két, 1970-es helyreállításkor befalazott körablakát helyre kell állítani, hogy a padlástér és a templom szellőzésében az építéskori állapot visszanyerésével a folyamatos szellőzés biztosítva legyen.

 

Vejtiben szerkezeti állapota alapján a templom szintén végveszélyben van, a tornya életveszélyes. A boltozatokat tartó vonóvasak állapota is kérdéses, a templom falain felfelé megnyíló repedések láthatók, a templom „szétesőben” van, azonnali beavatkozás szükséges.

 

A nagycsányi templom toronysisakját a helyi alapítvány felújította, az épület további helyreállítása a helyi akarat és összefogás nagy elismerése lehet. A fedélszék stabilitását biztosító élszaruzat elkorhadt, a födém egy helyen beszakadt. Jelenleg életveszélyes, kijavítása halaszthatatlan. A falak megóvása érdekében a teljes homlokzatot fel kell újítani. Az épület körüli csapadékvíz elvezetését is meg kell oldani.

 

A kémesi templomban a karzat alsó hímes deszkázatát, a karzatelőlapot, festett oszlopait, a padok elő- és oldallapjait restaurálni kell. Megóvásához a tető felújítása is szükséges, valamint a templom környezetét is rendbe kell tenni. A tetőszerkezettel egybeépített fagerendás födémre lépni életveszélyes, az épület sarkai süllyednek. Belül a falvakolaton, a padlóburkolaton mohásodás, algásodás kezdődött, ez a Zalátán föltűnt könnyező házigomba megjelenésének előhírnöke.

 

A szaporcai templomot a második világháború majdnem elpusztította, tetőszerkezetét szétlőtték, sisakja leomlott. 1948-ban a tetőzetet helyreállították, 1982-ben a toronyra is sisak került. A háború ütötte sebeket az eredeti sisak helyreállításával és a templom felújításával lehet teljesen begyógyítani.

 

A vajszlói templomban két hímes karzat van, azonban mindkettő alját levakolták, de a festett kazetták megvannak, restaurálható állapotban. A karzatelőlapokat, a szószéket és a papszéket szintén meg kell szabadítani az átfestéstől, és restaurálni kell. A toronysisak jelen állapotában életveszélyes, cseréje halaszthatatlan. Ha ez nem történik meg, akkor a Harkány–Sellye utat a közeljövőben le kell zárni, hiszen a torony mellette áll, és a sisak bármikor leomolhat.

 

A templomok felújításán kamarai önkéntes tagunk, a Bartall és Rabb Kft. dolgozik.

 

Forrás:bama.hu