Üdvözöljük a

Fuvarozás, szállítás - osztrák szabályozás a kiküldött munkavállalókra 2017.01.01-től | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fuvarozás, szállítás - osztrák szabályozás a kiküldött munkavállalókra 2017.01.01-től

Szerző: Weller Diána | 2017. február 9.

2017. január 1-jétől kismértékben, de tartalmilag változott a  bér- és szociális dömping elleni törvény  Ausztriában (2011.01.01): bővült a köre a bejelentésre kötelezett kiküldött munkavállalóknak, ami az áru- és személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat jelentősen érinti.

A bér- és szociális dömping elleni törvény értelmében kiküldetésnek minősülnek az alábbi esetek:

 • Kabotázs (a fel- és lerakóhely is Ausztriában van)
 • Ausztriába irányuló célfuvar (felrakó hely külföldön van, lerakóhely Ausztriában) külföldi megbízó esetén is
 • Ausztriai felrakóhelyről induló, külföldi lerakóhelyen végződő, külföldi vállalkozás által végzett fuvar külföldi megrendelő esetén is
 • A fenti esetek mindegyike ugyanígy értendő a személyszállításra is (személyszállítás taxival, bérautóval, kisbusszal; menetrendszerű személyszállítás, turisztikai célú személyszállítás ausztriai cél/desztináció esetén [pl. ausztriai körutazás]).

 A nem rendszeres, egyszeri fuvarok is kiküldetésnek minősülnek.

 

Ezekben az esetekben tehát mindenképp szükséges:

 • a kiküldött munkavállalók bejelentése
 • a kiküldött munkavállalók részére az osztrák ágazati kollektív szerződés szerint besorolásuknak megfelelő bér biztosítása
 • a fentieket alátámasztó dokumentumok, valamit az A1-es igazolás  megléte a munkavégzés helyén

Nem minősülnek kiküldetésnek az alábbi esetek:

 • Tranzit személy- és árufuvar esetén (sem az utas-/árufelvétel, sem a lerakás nem Ausztriában történik, az Ausztrián történő áthaladás csak a célország elérése miatt szükséges)
 • Eladó, bérbeadó, gyártó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel szállítja az eladott, bérbeadott, gyártott, feldolgozandó árut Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Vevő, bérlő, feldolgozó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel hozza el az megvásárolt, bérbevett, feldolgozandó/feldolgozott árut Ausztriából, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Egyazon vállalkozás telephelyei közt történő, saját áru (saját munkavállalók), saját munkavállalója által történő szállítása Ausztriából, vagy Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás (személyszállítás) csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.
 • Turisztikai utazás (személyszállítás) ausztriai céllal/desztinációval, amennyiben
 1. az útnak Ausztrián és a küldő országon kívül is van állomása/desztinációja és
 2. Ausztriában nem történik új utas felvétel, utas leadás.

 

A csatolmányban található német nyelvű, az osztrák minisztérium által kiadott tájékoztató anyag hasznos információkat tartalmaz a bérezési, bejelentési és dokumentációs kötelezettségekkel kapcsolatban.

Részletes tájékoztatást tartalmaz a csoportos bejelentés (Sammelmeldung = rövid időn belül több megbízó) és keretbejelentés (Rahmenmeldung = három hónapos időszak, több munkavállaló, egyazon megbízó) adminisztrálására vonatkozóan.

 

Az általános érvényű szabályok és számos fontos információ magyarul a csatolt oldalon érhető el. A kapcsolat menüpont alatt egyedi kérdéseket is fel lehet tenni közvetlenül a minisztérium illetékes munkatársainak (németül, vagy angolul).

 

Várható egy fuvarozói ZKO nyomtatvány, de a Minisztérium kérése a fuvarozók felé, hogy a ZKO bejelentés minden esetben történjen meg a jelenlegi nyomtatványon.

 

A szakmaspecifikus kérdések megküldhetők Magyarország Bécsi Nagykövetségére, a külgazdasági iroda e-mail címére (trade.vie@mfa.gov.hu), de ezek egyénileg nem kerülnek megválaszolásra, hanem összesítve továbbküldik a Minisztériumnak. Az iroda a Minisztériumtól várható hivatalos válaszok alapján fog részletes tájékoztatást készíteni és elhelyezni a nagykövetség oldalán.  

 

Forrás: Magyarország Bécsi Nagykövetsége