Üdvözöljük a

Gasztronómiai turizmus – a technológia hatalma | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gasztronómiai turizmus – a technológia hatalma

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. június 6.

Az UNWTO 4. Gasztronómiai Turizmus Világfórumának központi témája a gasztronómia - turizmus és a technológia fejlesztések voltak. Az 52 országból érkező mintegy 600 résztvevő a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségeit tárgyalta, ezen belül a technológiai újítások az egész idegenforgalmi értéklánc és a gasztronómia összekapcsolásával.

A gasztronómiai idegenforgalmi vezető szakemberek megvitatták az ágazat tendenciáit és kihívásait, a gasztronómiai diplomácia lehetőségeit és a technológia fontosságát a fenntartható gasztronómiai turizmus számára. Ez fórum a gasztronómiát a kultúra lényegének és a szellemi örökségek védelmének hangsúlyozása mellett a fenntartható helyi fejlődési irányok kijelölésére tett kísérletet.

 

A gasztronómia kulcsfontosságú erőforrás, a gasztronómiai turizmus önmagában piaci szegmenssé vált, ezért nagy a szakmai felelősség a jövőbeli fejlesztéseknél. A promóció, stratégiák és cselekvési tervek csak a termelést növelik anélkül, hogy a vállalati, személyes és társadalmi felelősségvállalás is figyelembe kerülne. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség az élelmiszer termelésére és fogyasztására vonatkozó felelősséget is magában foglalja, és a gasztronómiai idegenforgalmi értékláncon belül közös célnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az állami, magán, termelői, üzleti, szakmai és utazási intézményeknek támogatniuk kell a fenntartható élelmiszerek fogyasztását és kapcsolatot kell teremteniük a helyi termelőkkel.

 

A technológia átalakulások, a digitalizáció és az automatizáció nagy mértékben befolyásolja a gasztronómiai turizmust, a minőséget, hogy mit mikor, mennyiért fogyasztunk. Tájföld felismerte, hogy a turisták vendégfogadásának fejlesztéséhez a technológia és a startupok technológiai fejlesztése nélkülözhetetlen. Japánban a szaké üzemlátogatások és szállodavonatok száma folyamatosan nő. A gasztronómia a turisták számára a meglátogatandó hely kiválasztásának fontos mozgatórugója, a gasztronómiai turizmus potenciálját szellemi örökségként kell felfogni, ezért is a hatása a gazdaság fejlesztésére közvetlenül nehezen kimutatható.