Üdvözöljük a

GMO - mentességre utaló jelölés élelmiszereken | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

GMO - mentességre utaló jelölés élelmiszereken

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. március 22.

A Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási egyeztetés keretében kereste meg a kamaránkat a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016. (IX.15.) FM rendelet módosításával kapcsolatos vállalkozói vélemények összegzése végett.

A Pécs-Baranyai Kereskedelemi és Iparkamara Kereskedelemfejlesztési Bizottsága áttekintette a kérdéses rendelet módosítására tett javaslatokat, melyekkel teljes mértékben egyetértett.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása és garantáltan GMO-mentes élelmiszerhez való hozzáférése érdekében szükséges a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló jogszabályi keretek kialakítása és annak összhangba hozása a Duna-menti régió országainak GMO-mentes jelölésre vonatkozó szabályozásainak sztenderdjével. Az érintett államokban csak ilyen módon biztosítható a GMO – mentes jelöléssel ellátott termékek kölcsönös elfogadhatósága.

A rendelet módosítása lehetővé teszi, hogy a hazai termelőkre ugyanazon szabályok vonatkozzanak, mint azokban az országokban (elsősorban Ausztria, Németország, Szlovénia), ahol már működnek ilyen rendszerek.