Üdvözöljük a

Gyorsabban az építkezési engedélyhez Szerbiában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gyorsabban az építkezési engedélyhez Szerbiában

Szerző: Obradović Ena | 2014. augusztus 1.

Ezen a nyáron a szerb parlament egy egész sor gazdasági törvényt fogad el, amely hozzájárul majd az üzleti légkör feljavításához és a beruházók vonzásához.

A tervezésre és építkezésre vonatkozó új törvény augusztusban lesz a képviselők előtt a Szerbiai Képviselőházban, s lehetővé teszi az engedély kiadását egy salteron, 28 nap leforgása alatt.

Újdonságot képez, hogy az építkezési engedélyt egy helyen lehet megkapni, legkésőbb 28 nap alatt, s csökkentik a papírok számát is. Mindenki, aki kérvényt nyújtott be, megkapja az engedélyt az év végéig, az új törvény alkalmazásával – mondta Zorana Mihajlović építkezésügyi miniszterasszony. Csökkentik a szükséges információkat és a papírok számát, csak egy salter lesz – emelte ki Mihajlović. Hozzátette, hogy az illetékes minisztérium segítséget nyújt a községek felkészítésében, minden munka megszervezésében. Az új törvény szerint a befektető az építkezésre vonatkozó kérvényt egy helyen nyújtja be, azzal a feltétellel, hogy részletesen kidolgozott projektje van, s bizonyítéka arról, hogy a parcella tulajdonosa, valamint megkötött szerződés a földre való hozzájárulás fizetéséről. Újdonság az, hogy a földet akkor is kifizetheti, ha megkezdődik az építkezés. Az elkövetkező időszakban valamennyi helyi önkormányzatnak be kell fejeznie a teljes városrendezési tervet, de addig amíg ezt nem végzi el, nem lesz leállítva az építkezés, engedélyt lehet kapni. Úgyszintén, tájékoztatási rendszert alakítanak ki a helyi önkormányzatok és az illetékes minisztérium között, úgy hogy minden engedély és terv elérhető lesz elektronikus formában, amely csökkenti majd a rossz szándékú kihasználás lehetőségét.

 

A hosszantartó eljárás, a bürokrácia és azok a problémák, melyekkel eddig a gazdászok, beruházók, de a polgárok szembesültek, elviselhetetlen volt. A Világbank listáján Szerbia a 246. helyen áll az engedélyek megszerzésének hosszúságát illetően. A beruházók egyik legnagyobb problémája kérelmük hosszadalmas megoldása volt. Az új gazdasági törvény elfogadásával nagy előrelépés történik különböző területen, amely hozzájárul majd a befektetők idevonzásához – véli Dušan Vujović gazdasági miniszter.