Üdvözöljük a

Hamarosan hatályba lép a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hamarosan hatályba lép a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény

Szerző: Hendinger Anita | 2015. február 17.

Az Országgyűlés decemberben fogadta el azt a törvényt (2014. évi CII. törvény a kiskereskedelmi szektorban végzett vasárnapi munkavégzés tilalmáról), melynek rendelkezései szerint március 15-étől a hét utolsó napján  zárva kell tartania azoknak az üzletnek, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak, és az üzlet nagyobb 200 négyzetméternél. 

Nyitva lehetnek a pékségek, az újságosok és a virágüzletek is.

A törvény nem vonatkozik a gyógyszertárakra, a benzinkutakra, a reptéri boltokra, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletekre sem. Emellett nem terjed ki a szórakozóhelyeken, a mozikban, éttermekben és a fürdőkben zajló kereskedelmi tevékenységre sem.

A pihenőnapra vonatkozó törvény ezen kívül kivételként nevezi meg az adventi időszakot. Ilyenkor bármely bolt nyitva lehet, ugyanakkor plusz bért kell majd fizetni az ekkor dolgozóknak.

 

Az adventi vasárnapokon és az év egy tetszőleges vasárnapján történő nyitva tartást is engedi a Törvény, azzal, hogy a kereskedő köteles a nyitva tartási szándékát az illetékes jegyzőnél bejelenteni.

 

A Törvény szabályainak betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Az ellenőrzés során a  hatóság vizsgálhatja, hogy az üzlet nyitva tarthat-e az általános zárva tartási időszakban, megfelel-e az üzletprofilra vagy a kereskedelmi tevékenység személyes végzésére vonatkozó előírásoknak. A Törvény rendelkezéseinek megsértését a fogyasztóvédelmi hatóság az üzlet bezárásával szankcionálhatja, amely korlátozás ismételt jogsértés esetén akár az egyéves időtartamot is elérheti.

Kapcsolódó anyagok: