Üdvözöljük a

Használtjármű-kereskedők adózása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Használtjármű-kereskedők adózása

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. november 17.

Milyen esetekben használható a különös szabályok szerinti adózás az EU-n belül beszerzett használt gépjárművek értékesítése esetén?

Az Európai Unió területéről beszerzett használt személygépjárművek kereskedelmével foglalkozók vizsgálatakor gyakran helytelen gyakorlattal szembesülnek a hivatal munkatársai. A kereskedők a belföldi autóértékesítésnél a különös szabályok szerinti adózást alkalmazzák, annak ellenére is, hogy nincs igazolásuk arról, hogy az autót a beszerzés helyén, az adott közösségi tagállamban a használtcikk-kereskedelem különös szabályai szerint adóztatták. Nem elég ugyanis annak igazolása, hogy az autót a kereskedő más tagállamból szerezte be.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint a különös szabályok szerinti adózás abban az esetben alkalmazható, ha a használt ingóságot a Közösség területéről olyan adóalany értékesítette, akinek termékértékesítését az érintett közösségi tagállam a használtcikk-kereskedőkre vonatkozó különös szabályok szerint adóztatta. Ennek igazolása megtörténhet a számlán vagy egyéb dokumentumon is.

 

Forrás: NAV