Üdvözöljük a

Határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. január 30.

Néhány napon belül hatályba lép a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára. Az adatközlési kötelezettség alól csak a magánszemélyek a kivételek, a velük kötött ügyleteket a pénzintézetek csak saját nevükben jelentik le.

Új uniós adatközlési kötelezettség lép hatályba február 12-n, a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében, így például jelenteni kell az összes határidős devizaügyletet és egyéb opciós ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell a szereplőknek eljuttatniuk. Mivel a származtatott ügyleteknek befektetésként is, de kiváltképpen a vállalati kockázatkezelésben nagy szerepe van, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára lesz új feladat. A felkészülést azonban sokan az utolsó pillanatokra hagyták, ami veszélyezteti, hogy időben végezzenek az adminisztratív teendőkkel. Az adatközléshez legszükségesebb a globális azonosító kódok (úgynevezett „Legal Entity Identifier”) beszerzése, amelyek azonosítják az ügyletben szereplő céget.

A jelentési kötelezettséghez szükséges azonosítókat a kódkiadásra feljogosított, nemzetközi szervezetektől lehet igényelni, amelyeknél már most torlódás és a határidők csúszása tapasztalható. A KELER Zrt. kialakított azonban egy áthidaló megoldást, amelynek révén partnereik gyorsabban kaphatják meg a szükséges kódokat, és a díja is kedvezőbb annál, mintha maguk fordulnának egy kódkiadó szervezethez.

A tőzsdén kötött származtatott ügyletek esetében további segítséget jelent a piaci szereplők számára, hogy a KELER KSZF, mint központi szerződő fél automatikusan jelenti az ügyletet a vele kapcsolatban álló kereskedési adattárnak az üzletben résztvevő felek helyett. A jelentési kötelezettség átvállalásáért külön díjat nem számol fel, viszont a derivatív ügyletben résztvevőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy igénylik ezt a szolgáltatást.

 

Forrás: orientpress.hu