Üdvözöljük a

Hatósági vizsga - változások és szigorítások | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatósági vizsga - változások és szigorítások

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. augusztus 31.

Idén júliustól csak elektronikus hatósági vizsgát tehetnek a jövő pénzügyi, biztosítási vagy tőkepiaci közvetítői.

A 14/2017.(VI.30.)NGM rendelet a pénzügyi közvetítőrendszert érintő egyes miniszteri rendeleteket, így a pénzügyi szolgáltatás közvetítői, a biztosításközvetítői és a tőkepiaci üzletkötői hatósági képzéssel és hatósági vizsgával összefüggő feladatokról szóló 40/2015.(XII.30.)NGM rendeletet is módosította.

 

Szigorodtak a képzésre, vizsgára való alkalmassági követelmények és a képző szervekre vonatkozó feltételek is.

 

A Magyar Nemzeti Bank mint a vizsgáztatásokért felelős hatóság 2017. februárjától társadalmi egyeztetést végzett a pénzügyi közvetítői képző szervekkel, érdekképviseletekkel. A jegybank ennek alapján alakította ki az új e-vizsgáztatási rendszer vizsgaszabályzatát, amely az MNB honlapján elérhető.

 

Az NGM rendelet egységesítette a hatósági képzéseken való részvétel feltételeit. A jelentkezőknek érettségi vizsgával kell rendelkezniük, vagy az adott pénzügyi területre vonatkozó szakmai tapasztalatot kell igazolniuk.

 

A vizsgabiztosokkal szembeni minimumkövetelmény a felsőfokú vagy középfokú végzettség mellett az adott pénzügyi területet érintő többéves szakmai gyakorlat.

 

A jegybank felülvizsgálta a nyilvántartásban lévő képző szerveket is: 41 biztosítási, 9 pénzügyi szolgáltatói és 2 tőkepiaci közvetítőim képző szervet törölt. Így jelenleg 15 biztosítási, 18 pénzügyi szolgáltatói és 5 tőkepiaci közvetítői képző szerv végezhet ilyen tevékenységet. A három ág aktív vizsgabiztosainak száma megközelíti az 550 főt.

Kapcsolódó anyagok: