Üdvözöljük a

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat?

Szerző: Varga Erika | 2017. augusztus 16.

Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt ("kiskönyvet") nem kapott?

 A 217/1997. kormányrendelet előírja a foglalkoztatóknak, hogy a biztosított a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésekor az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (vagyis a tb-kiskönyvet) a foglalkoztatónak átadja. A foglalkoztató az átvett igazolványba három napon belül bejegyzi a biztosítási jogviszony kezdetét, és az igazolványt megőrzi a jogviszony megszűnéséig. A foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnését bejegyzi az igazolványba.

 

Ha az igazolvány betelt, újat kell kiállítani, és csatolni kell hozzá a visszamenőlegesen két éven belüli biztosítási időket tartalmazó igazolványokat.

 

Ha a biztosított az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyának kezdetekor nem adja át az igazolványt, a foglalkoztató köteles felhívni a biztosított figyelmét, hogy szerezze be az igazolványt az előző foglalkoztatójától. Ha a biztosított nem szerzi be az igazolványt, arról írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Ha az igazolványt a biztosított a felhívást követő 30 napon belül nem szerzi be az előző foglalkoztatójától, a foglalkoztató új igazolványt állít ki.

 

forrás: adozona.hu